• Herro Spek en Jans Lakerveld spelen de hoofdrollen.
• Herro Spek en Jans Lakerveld spelen de hoofdrollen. Foto: Anja van der Grijn

Echtpaar Van der Grijn '& co' maakt weer dorpsfilm

Termeise dokter Jessink in de hoofdrol

ameide • Achter de voorgevel van het huis van echtpaar Cees en Anja van der Grijn gebeuren bijzondere dingen. Cees schrijft er filmscripts die dorpsgenoten onder zijn regie tot leven brengen. Anja is cameravrouw en monteert de beelden. Bij hun houtkachel, waarin de vlammen vrolijk dansen, vertellen zijzelf en twee hoofdrolspelers over de nieuwe film.

"Het is een beetje apart volk in Ameide", zegt Cees met een lach. "Vroeger had je hier vooral hoepel- en mandenmakers. Die zaten tijdens het werk de hele dag te lullen met mekaar, goed flauw vaak, met typerende Termeise humor. En de mensen zijn heel direct."
De dorpsaard komt ter sprake in verband met het plot van de film, waarin een stadse huisarts naar Ameide komt en moet wennen aan de dorpse mentaliteit van zijn patiënten. De rol van dorpsdokter wordt gespeeld door Herro Spek. Hij vertelt: "De mensen waren niet rijk, de dokter stond veel hoger op de sociale ladder. Ik speel dokter Nico Jessink die worstelt met zijn rol als stadse dokter op het platteland." Cees: "De rol is een knipoog naar twee artsen die we in Ameide hebben gehad: dokter Nico Jesse, van 1945 tot 1956, en dokter Eenink, die Jesse opvolgde. Jesse fotografeerde graag en goed. In zijn ogen waren de Termeienaars een beetje apart volk. Daar kwam bij dat het fotograferen zijn passie was." Herro: "Jarenlang deed hij de fotografie van het boekenbal, dat was een heel andere wereld. Maar hij was wel een goede arts."

Dementerende vrouw

Uiteindelijk gaat het niet om Jesse en Eenink. Cees: "We willen een beeld geven van de manier waarop de dokter en mensen uit Ameide met elkaar omgingen. Het gaat om de humor. Maar er zit ook een tragisch element in de film; Jans Lakerveld speelt een dementerende vrouw." Anja: "Omdat we de inhoud van de film zo veel mogelijk geheim wilden houden, wisten tegenspelers dat niet. Een van de tegenspelers zei: 'Wat is er met Jans aan de hand?' Ik zei: Jans zit in d'r rol." Jans: "Ik vond het heerlijk, ik kon mijn eigen emoties erin leggen." Ze staat al sinds haar kinderjaren op het toneel. "Ik ben nu ongeveer 47 jaar lid van de Algemene Toneelvereniging Ameide. In Beusichem, waar ik opgroeide, voerden we op school toneelstukjes op. Later was ik ook lid van een toneelvereniging in Culemborg."

'Dokter' Herro is sinds de jaren negentig lid van de Algemene Toneelvereniging Ameide. "Momenteel speel ik niet zo vaak, in verband met mijn drukke baan." Hoewel hij niet uit de stad komt - hij is geboren en getogen in Tienhoven - vond hij het niet moeilijk om de stadse dokter neer te zetten. "Ik heb me ingelezen in de twee dokters Jesse en Eenink. De laatste heb ik zelf nog meegemaakt. En dorpsgenoten heb ik naar hun herinneringen aan Jesse gevraagd."

Hij liet collega's eerdere films van het 'duo Van der Grijn & co' zien. "Die collega's komen uit de stad, sommigen vinden het niks. Maar anderen, opvallend genoeg vooral de Engelstaligen, vinden het leuk. En de beelden van de natuur en het dorp vinden mensen mooi. Ze vragen me: is het echt zo mooi bij jullie?"

De voorstellingen zijn op vrijdag 29 en zaterdag 30 januari in Het Spant. Omdat de kaartjes bij de vertoning van eerdere films in no time waren uitverkocht, zijn er op zaterdag twee vertoningen. Kaartjes zijn vanaf vrijdag 15 januari verkrijgbaar bij De Kadowinkel in het dorp. Anja: "De vorige keer stonden de mensen al voor openingstijd bij de deur te wachten." Jans: "Mensen vragen me: 'Wanneer komen de kaartjes?"

Trailer

Voorgaande jaren kwamen er ruim zeshonderd mensen kijken. Anja: "Het belangrijkste vind ik: het samenzijn in Het Spant. Mensen van alle gezindten spelen mee en komen kijken." Cees: "De film werkt samenbindend." Jans: "Nog weken praten mensen erover na." Meer informatie, waaronder een trailer, op:

q www.dokterjessink.nl