Overheden en bedrijven geven gul voor nieuw bezoekerscentrum Swek

Al 5,3 miljoen voor entree Kinderdijk

kinderdijk • De teller voor het nieuwe bezoekerscentrum van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk staat al op 5,3 miljoen euro. Meer dan tachtig procent van het geld dat nodig is voor dit grootse project is daarmee binnen.

De laatste 'aanwinst' kon maandag bijgeschreven worden, toen de regionale Rabobanken een bedrag van 180.000 euro toezegden en daarmee één van de hoofdsponsoren werden. "Daarvan hebben we er inmiddels zes", vult Cees van der Vlist, directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk aan. "Het doel is om er uiteindelijk tien te hebben. Daarnaast zijn er ook al twintig regiopartners, waarbij de sponsorbedragen uiteenlopen van 4.500 euro tot 30.000 euro. We zijn in gesprek met nog eens een vijftien partijen, regionaal en landelijk. Met de 5,3 miljoen euro die is toegezegd zijn we goed op stoom, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Het wordt de komende maanden hard werken om het streefbedrag van 6,7 miljoen euro te halen."

De bijdrage van de Rabobanken is natuurlijk groot, maar de belangrijkste geldschieters zijn overheden. Het Rijk heeft 1,2 miljoen euro beloofd, de provincie Zuid-Holland 2,5 miljoen euro en de gemeenten Alblasserwaard en Molenwaard respectievelijk 400.000 euro en 600.000 euro. "Met behulp van een gemeentelijke garantie is er nog de mogelijkheid om een hypotheek van 500.000 euro af te sluiten. Bij diverse fondsen hebben we aanvragen gedaan voor financiële ondersteuning. We verwachten dat daar in het eerste kwartaal meer duidelijkheid over komt. Dat brengt trouwens veel papierwerk met zich mee. Vaak moet er bij de aanvraag een projectplan van tientallen pagina's ingeleverd worden."

Eerste paal

En dat terwijl er achter de fondsenwerving wel enige haast zit. De planning is dat in het derde kwartaal van dit jaar de eerste paal van het nieuwe bezoekerscentrum geslagen wordt. Bijzonder, want bij aanvang van dit miljoenenproject zullen er ongetwijfeld wenkbrauwen gefronst zijn over de haalbaarheid. Zeker gezien het feit dat het nog maar enkele jaren geleden is dat de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk op de rand van een faillissement stond. Er is dan ook de afgelopen jaren hard gewerkt om Kinderdijk financieel gezond te maken en beter te exploiteren. "Met succes", constateert Van der Vlist tevreden. "Het is bij dit project nu ook weer hartverwarmend om te zien hoe de regio steun aanbiedt. Niet alleen met geld, maar ook in natura."

Dat laatste onderdeel zorgt wel voor een luxeprobleem. Want bedrijven die schilderwerk, beton of diensten aanbieden zijn natuurlijk van harte welkom, maar hoe pas je dat in het bedrijfsproces in? "En hoe kun je de besparingen die deze steun op de langere termijn opleveren nu omzetten in investeringscapaciteit om de realisatie van het bezoekerscentrum mogelijk te maken? Dat zorgt voor een ingewikkelde puzzel", constateert Cees van der Vlist. "Best spannend, maar heel mooi om mee bezig te zijn. We merken dat de veelzijdigheid van Kinderdijk het voor sponsors zeer aantrekkelijk maakt om ons te ondersteunen. Educatie, historisch erfgoed, natuurbeheer, watermanagement, het zijn allemaal thema's die bij het molengebied passen. De ANWB heeft bijvoorbeeld aangeboden een aantal bewegwijzeringsborden te sponsoren, die ze door medewerkers van een sociale werkplaats laten maken."

Geurt Mouthaan