Twee katten komen om bij brand in Hoornaar

hoornaar • De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid moest op oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht vaak in actie komen. De grootste brand in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden was in Hoornaar, waar in een tussenwoning aan het Vissersland donderdagavond brand uitbrak.

De brandweerposten Arkel en Hoornaar-Noordeloos gingen ter plaatse om de uitslaande brand te blussen. Er werd snel opgeschaald naar middelbrand. De brand was hevig, maar kort. Het sein brand meester kon al snel worden gegeven. In het huis waren geen personen aanwezig. Twee katten overleefden de brand niet. Een derde kat wel; deze werd door personeel van de dierenambulance nagekeken.

De brand begon buiten. Dat blijkt uit onderzoek van brandweer en politie. "De precieze oorzaak is niet meer te achterhalen, maar wel is duidelijk dat het vuur buiten is begonnen en vervolgens naar binnen is geslagen", vertelt een woordvoerder van Brandweer Zuid-Holland Zuid. "Het kan verband hebben met vuurwerk, maar dat is niet hard te maken." De woning raakte zwaar beschadigd door het vuur en het bluswater. De bewoners verblijven momenteel elders. De twee woningen aan weerszijden van het getroffen huis bleven gespaard. "Er werd wel wat koolmonoxide gemeten en ze zijn geventileerd, maar er is geen sprake van schade door water of vuur." De politie roept overigens getuigen die iets gezien of gehoord hebben op zich te melden: 0900-8844.

De grote meerderheid van de inzetten betroffen buitenbrandjes, zoals brandjes in containers, heggen, speeltuinen, maar ook auto's en fietsen. Deze deden zich voor in onder meer Giessenburg, Goudriaan, Langerak, Hoogblokland (meerdere keren), Lexmond en Ameide. Daarnaast is elf keer gealarmeerd voor gebouwbranden. Hier betrof het woningen of schuurtjes. Het aantal uitrukken van de brandweer (zo'n 180 tot 8:00 uur 's ochtends) is meer dan vorig jaar, toen over dezelfde periode 103 uitrukken zijn geteld. Op oudjaarsdag was het deze viering van oud en nieuw zo'n negentig keer, in de nieuwjaarsnacht (tot 08:00 uur) zo'n negentig keer.