• Twan, Jelle en Anne met een deel van de ingezamelde etenswaren.
• Twan, Jelle en Anne met een deel van de ingezamelde etenswaren. Foto: Madelief Helmhout

Jonge actievoerders voor de Voedselbank Vianen: “Hoe meer we inzamelen hoe beter”

Nieuws 753 keer gelezen

Vianen • Drie leerlingen van de Egbertusschool Vianen sloegen de handen ineen om voor het tweede jaar op rij een schoolactie voor de Voedselbank te organiseren. Anne (10), Jelle (10) en zijn jongere broertje Twan (7) haalden dit jaar 15 kratten vol met houdbare etenswaren op voor de Voedselbank Vianen.

Dat deden ze niet alleen door hun medeleerlingen aan te sporen, maar ook door inwoners uit de straat op te roepen om producten te doneren. Vlak voor Kerstmis werden de etenswaren gedoneerd, “iedereen verdient het om met Kerstmis wat lekkers te kunnen eten.”

Iets bijzonders organiseren
Het idee ontstond een jaar geleden bij Anne en Jelle, die toen nog in groep 6 zaten. Het was december en de leerlingen wilden iets bijzonders organiseren voor mensen die minder te besteden hebben.

Ze stapten naar de directie van de school, zij reageerden enthousiast, en belden de Voedselbank op om de actie daadwerkelijk te gaan organiseren. Ze stelden de vrijwilligers allerlei vragen, waarom is het belangrijk om te helpen en wat hadden ze vooral nodig. Pannenkoekenmix, pasta, rijst, wereldgerechten, ze konden het allemaal goed gebruiken.

Hoe meer hoe beter
“Alles wordt steeds duurder en we vinden dat iedereen een mooie tijd verdient tijdens de feestdagen”, vertelt Jelle. De juffen en meesters van de basisschool deelden het nieuws en de leerlingen gaven een presentatie voor de klas, samen met vrijwilligers van de voedselbank. “De rest van de school ging mee met het idee. Uiteindelijk haalden we met de school allerlei kratten vol met producten op. We waren er zo blij mee, want hoe meer hoe beter.”

Steentje bijdragen
Dit jaar besloten de twee het broertje van Jelle, Twan uit groep 4, er ook bij te betrekken wegens het grote succes van de actie. En tot zijn grote plezier, want sinds de actie van vorig jaar kon hij niet wachten om ook een steentje bij te dragen.

Via de nieuwsbrief van de school deden de leerlingen een oproep, en in alle groepen werd door de leerkrachten verteld dat de actie ook dit jaar weer werd georganiseerd.

Krat voor de buren
Dit jaar besloten de leerlingen echter niet alleen de school te vragen om goederen, maar ook de buren. “We zetten een krat neer om de etenswaren in te verzamelen.”

“De eerste dagen kwam daar niemand op af, maar op de derde dag belden steeds meer mensen met allerlei spullen aan. Uiteindelijk zat het krat helemaal vol.”

Ook de oma van Anne kocht allerlei producten in om te doneren via haar kleindochter. Met als eindresultaat: 15 kratten stampvol met goederen.

Indrukwekkend
Waar de leerlingen de producten vorig jaar eigenhandig naar de Voedselbank mochten brengen, werden deze dit jaar opgehaald. “Het was vorig jaar heel indrukwekkend om te zien hoe het er daar aan toe ging”. vertellen Anne en Jelle. “Onze moeders gingen toen mee om te helpen.”

Ook dit jaar mochten de leerlingen de goederen weer zelf langsbrengen, maar dat was te lastig om te coördineren voor de moeders, zo vlak voor de Kerst. De actie werd dit jaar namelijk een week later afgerond dan het jaar ervoor. “Dat was erg jammer, maar het gaat erom dat we zoveel hebben verzameld. Dat is het belangrijkste.”

Volgend jaar
De goederen zijn pas net gedoneerd, maar de leerlingen denken alweer aan de actie voor volgend jaar. “Als het nodig blijft, herhalen we de actie. Maar dat zal vast wel zo zijn, hoe vervelend dat ook is. En als wij over twee jaar naar de middelbare school gaan, kan Twan de actie misschien wel voortzetten met andere leerlingen.”

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bijeenkomsten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in Leerdam Nieuws 17 mei, 13:00
• Klaar-overs Dorpstraat.
Basisscholen en kinderopvang in Lexmond werken samen aan verkeersveiligheid Nieuws 17 mei, 11:52
Afbeelding
Bossche Bollen van wethouder Van Montfoort voor De Energieke Zouwe als start van proeftuin Nieuws 17 mei, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden