• In de oude veilingvilla en het oude Metawa-gebouw komt waarschijnlijk ruimte voor wonen, werken en horeca.
• In de oude veilingvilla en het oude Metawa-gebouw komt waarschijnlijk ruimte voor wonen, werken en horeca. Foto: Rob Zantinge

Woningbouw op Tiels Veilingterrein

Algemeen 2.155 keer gelezen

TIEL • Een rommelig stukje Tiel moet er over een paar jaar totaal anders uitzien. Het gebied nabij station Tiel, dat bekend staat als het Veilingterrein, gaat vrijwel volledig op de schop om plaats te maken voor woningbouw. De veilinghallen, waar op zondag de Vrije Markt plaatsvindt, worden gesloopt. Het zelfde geldt voor het pand van 2Switch, Kringloopwinkel Secunda. In het oude Metawa-gebouw en in de oude veilingvilla komt waarschijnlijk ruimte horeca, werken en wonen.

Nederland heeft tot 2030 zo’n 900.000 extra woningen nodig. De herontwikkeling van het Veilingterrein, waar al járen over gepraat wordt, levert hieraan een mooie bijdrage. In het gebied worden 220 gevarieerde koopwoningen en 104 sociale huurwoningen gebouwd. De herontwikkeling kost de gemeente, dankzij een overheidssubsidie van 5 miljoen euro, een zelfde bedrag. 

Rotonde
De gemeente Tiel presenteerde het schetsontwerp van het plan vorige week aan de pers. De huurwoningen, zowel ‘grondgebonden’ woningen als appartementen, komen aan een nieuwe rotonde. Die rotonde, voor de gemeente Tiel - met 3,3 miljoen euro - een fikse investering, wordt aangelegd bij de kruising Spoorstraat, Teisterbantlaan en Papesteeg. De rotonde, met een vrij liggend fietspad, moet zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer. En voor de veiligheid van de fietsers, waaronder veel scholieren van de Beroepsschool van het Lingecollege, die op de hoek van de Papesteeg en de Teisterbantlaan wordt gebouwd.

324 woningen
In totaal worden er in het gebied 324 woningen gebouwd, onderverdeeld in 127 eengezinswoningen, 146 appartementen, 30 twee-onder-een-kapwoningen, 15 drie-onder-een-kap en 6 vrijstaande huizen. De woningen worden gebouwd in blokken, een soort vierkanten, met daarbinnen tuinen, groen en ruimte om te parkeren. Nabij de bestaande bebouwing is de bouwhoogte hoofdzakelijk drie lagen met een plat dak.
Langs de Spoorstraat, die smaller wordt en waar straks 30 kilometer per uur geldt, wordt de bouwhoogte hoger; drie tot zes lagen, waarbij wonen in de voormalige Metawa-fabriek tot de mogelijkheden behoort. Het Metawa-kantoorgebouw wordt namelijk, zo is het plan, omgebouwd tot appartementencomplex. Achter de voormalige fabriek en de villa wordt de bestaande bebouwing aangevuld met nieuwbouw.
De veilinghallen worden daarom gesloopt, maar het plan is de spanten van de hallen gedeeltelijk in de nieuwbouw te verwerken.

Spoorpark
Ook aan groen is gedacht. Zo komen er gezamenlijke binnentuinen, groene uitlopers en in de spoorzone komt het Spoorpark, dat voor iedereen toegankelijk is en vier groene uitlopers krijgt: de Teisterbantlaan en drie interne groenverbindingen tussen de vier woonblokken.
Zoveel mogelijk beeldbepalende bomen worden behouden en de diverse erfafscheidingen aan de voorkant van de huizen krijgen een stedelijk en groen karakter. Tussen de Spoorstraat en de Papesteeg komt een smalle buurtstraat.

Past in toekomstvisie
Projectmanager Patrick Gering van RuimteVisie management & advies spreekt van een financieel haalbaar plan. “En we zijn trots op wat we bereikt hebben”, zegt hij.
Ook wethouder Marcel Melissen is enthousiast en trots. “Het past in de toekomstvisie voor Tiel”, zegt hij. “Het Veilingterrein is op z’n retour en ook langs het spoor is ‘t een rommeltje.” Hoewel er met twee partijen nog wordt gepraat, heeft de gemeente Tiel de meeste benodigde gronden inmiddels aangekocht.

ProRail en NS
Over de grond langs het spoor wordt nog gepraat met ProRail en de NS. Die grond is nodig, omdat de Spoorstraat een meter of twintig opschuift richting het spoor. De Vrije Markt ís al eigendom van de gemeente Tiel. Voor eventuele bodemsanering is 2 miljoen euro gereserveerd.

Definitief besluit
Afgelopen september was er een inloopavond voor omwonenden. “De mensen zijn positief en benieuwd”, zegt wethouder melissen. In februari worden de omwonenden, middels een dialoogronde, opnieuw bij de plannen betrokken. Dan worden opnieuw de reacties op het plan gepeild. De verwachting is dat op 23 februari, nog voor de gemeenteraadsverkiezingen, door de Tielse raad een definitief besluit kan worden genomen over de herontwikkeling. Ergens tussen maart en mei moeten het definitieve ontwerp van het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan rond zijn. Het plan heeft dan inmiddels nog meer vorm gekregen.
De bedoeling is om in het najaar van 2024 met de bouwwerkzaamheden te beginnen. Ergens in 2029/2030 zou de herontwikkeling van het gebied klaar kunnen zijn.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• In de cortenstalen gedenkbomen kunnen ouders van deze kindjes een blaadje hangen ter nagedachtenis.
Buren en Lienden: bijzondere gedenkbomen voor stil-geboren of te vroeg geboren kinderen Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Gezellige markt bij het Huis van Lienden. Leuk voor jong en oud. Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Bezorgscooter en personenauto botsen in Tiel, bestuurder gewond naar ziekenhuis 112 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden