Niels van Ooijen tijdens zijn presentatie in zorgcentrum Ravestein.
Niels van Ooijen tijdens zijn presentatie in zorgcentrum Ravestein. Foto: Aangeleverd

Oude foto’s in zorgcentrum Geldermalsen

Algemeen 498 keer gelezen

Geldermalsen • “Wist je dat voorheen in Geldermalsen niet alle straten een naam hadden? Je wist wie waar woonde door de nummers op de huizen. En wist je dat er drie wijken waren? ’t Rot, centrum en Meteren?” Eind april gaf de Nelis van Ooijen van de Historische Kring West Betuwe (HKWB) een presentatie van oude foto’s aan bewoners van het zorgcentrum Ravestein te Geldermalsen. 

Voor de bewoners zorgde de presentatie door Van Ooijen voor veel herkenning en ook voor zichtbaar veel vermaak. Van Ooijen begon de middag met foto’s van het gezin en de plaats waarin hij is opgegroeid. In West Betuwe is de eerste vraag bij een ontmoeting immers: ‘Van wie ben je er één?’ De herkomst werd dan vanzelf duidelijk.

Dagelijks leven in de jaren ‘50 en ‘60
Aan de hand van foto’s met oude en bekende gebouwen uit Geldermalsen en omstreken vertelde Van Ooijen hoe het dagelijkse leven er uitzag in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. Zo kwamen er foto’s voorbij van de Beurs, van Van Wijk en Visser, van de Ster en van de Boerenbond met de graansilo. Ook werd een afbeelding getoond van de Chamotte Unie, waar destijds veel inwoners hun brood verdienden. Veel van de aanwezigen herinnerden zich nog de fluit die ging als werknemers na de pauze weer aan de slag moesten. De trein die van het terrein van de Chamotte Unie via de Tielerweg en de Lingeweg naar de loswal reed, leidde ook tot herkenning. Een foto van de familie van Wijk herinnerde aan de fabriek van Van Wijk en Visser die in die tijd ook veel inwoners van werk voorzag.

Herkenning
Foto’s van belangrijke gebouwen als het kantongerecht, later het politiebureau, hotel Carabain en de oude ophaalbrug waren ook te zien. Er waren veel blijken van herkenning. Bij een foto riep één van de bewoners zelfs: ‘Maar dat is mijn moeder!’ Al met al was er veel aanleiding om te praten. Zoals over een foto met veel mensen bij de oogst in een kersenboomgaard. Of over de foto van een familie rondom een spinnenwiel. Of over die van een varken, dat achter het huis werd gehouden voor de slacht. Het vlees werd daarna in het zout gezet. Later werd het wekken en nog later werd het ingevroren en bewaard in het diepvrieshuis aan de Willem de Zwijgerweg.

Teruggekeken kan worden op een geslaagde middag. De HKWB zal dan ook meer presentaties gaan verzorgen. Zowel voor de bewoners van Ravestein als andere geïnteresseerden. Het project van de HKWB wordt ondersteund door de stichting Vrienden van Ravestein.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden