Afbeelding

Warm welkom in West Betuwe voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen 504 keer gelezen

WEST BETUWE • Dinsdag 19 april opende in de gemeente West Betuwe de eerste gemeentelijke noodopvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze en volgende week openen ook andere locaties. De gemeente werkt hiervoor samen met allerlei partners uit West Betuwe. Dit maakt het mogelijk om snel op diverse locaties kleinschalige opvang aan te bieden.

Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zonder sociaal netwerk regelen de gemeenten opvang. De gemeente West Betuwe gaat zorgen voor een opvangplek voor minimaal 200 vluchtelingen. Daar zijn diverse panden voor beschikbaar. Deze zijn eigendom van zowel de gemeente als van ondernemers of particulieren. Het varieert van een leegstaand kantoorpand of woning tot chalets op een vakantiepark.

Warm welkom
De gemeente kiest voor kleinschalige gemeentelijke noodopvanglocaties. Burgemeester Servaas Stoop vertelt hier meer over. “We willen de vluchtelingen uit Oekraïne een warm welkom bieden. Dit doen we echt samen met de samenleving. De verbondenheid en betrokkenheid in de kernen is groot. We kiezen voor kleinschalige locaties en niet voor één grote noodopvang. Zo spreiden we de opvang over de kernen van West Betuwe. Het is een logistiek gezien een grote opgave. Maar vele handen maken licht werk. Van alle kanten krijgen we hulp aangeboden. Dit varieert van het schoonmaken en inrichten van de opvanglocaties tot het wassen van beddengoed en monteren van bedden. Sommige ondernemers regelen dit helemaal zelf voor hun eigen pand. De bereidheid om te helpen is hartverwarmend.”

Nood is hoog
De gemeente wil voor meer plekken zorgen. De burgemeester legt uit waarom. “Gisteren kwamen de eerste vluchtelingen aan bij de gemeentelijke opvanglocatie in Meteren. Later deze week openen ook de locaties in Herwijnen en Beesd en volgende week in Buurmalsen. Daar kan het niet bij blijven, want de nood is hoog. Daarom probeert het college in totaal 300 plekken te realiseren in de gemeentelijke opvanglocaties. De bereidheid om te helpen, is groot. Diverse ondernemers en particulieren stellen ruimte beschikbaar hiervoor. Per aanbod kijkt de gemeente of de locatie geschikt is als tijdelijke opvang. We slaan echt de handen ineen om deze opvang te realiseren.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden