• Stemming tijdens de Algemene Vergadering van Betuwewind.
• Stemming tijdens de Algemene Vergadering van Betuwewind. Foto: Betuwewind

Betuwewind wil investeren in energietransitie

Algemeen 436 keer gelezen

WEST BETUWE • De prijs voor energie rijst de pan uit. Zo niet voor afnemers in West Betuwe van groene stroom van Betuwewind. De burgerwindcoöperatie, eigenaar van zeven molens langs de A15 in West Betuwe, zal haar klanten in West Betuwe niet meer dan de kostprijs voor elektriciteit rekenen. Ook komen vernieuwende duurzame projecten in de gemeente. 

Directeur Gerlach Velthoven van Betuwewind is enthousiast: “Wij zijn een echte burgercoöperatie die wind en zon tot waarde willen brengen. We hebben geen winstoogmerk. We willen de aanjager zijn van een vitale Betuwe en zo de energietransitie vorm geven. Dat willen we samen doen met de lokale gemeenschap, met burgers, ondernemers en dorpen.” 

De vraag naar elektriciteit groeit enorm en tegelijk blijft de productie van groene stroom sterk achter. Velthoven: “Die groeiende vraag naar elektriciteit maakt mede dat de energieprijzen op dit moment de pan uit rijzen. Wij hebben als burgerwindcoöperatie besloten dat we onze klanten niet meer dan de kostprijs berekenen. Die ligt veel lager dan de marktprijs. De opbrengst van de windenergie van onze molens is meer dan kostendekkend. Er is nu voor windenergie geen subsidie meer nodig.”

Winst terug naar de regio

De omzet van de molens lag in 2021 op bijna acht miljoen euro. Er kan geïnvesteerd worden, het gaat voor Betuwewind de komende jaren om miljoenen. Velthoven: “Bijna de helft van die omzet vloeit terug naar de regio; in de vorm van rendement voor investeerders, vergoedingen aan grondeigenaren en lokaal betaalde belastingen. Maar we hebben ook een omgevingsfonds. De Algemene Ledenvergadering besloot dat in te zetten voor investeringen in de vitaliteit van de regio. De prijs van onze stroom stijgt niet mee met de marktprijs. We willen die beschikbare stroom voor West Betuwe reserveren”

Daarnaast worden allerlei projecten opgestart. Er is een bijdrage aan de Energiebank Rivierenland, die in het leven is geroepen om energie-armoede te bestrijden. Er worden in de regio duurzame landbouwprojecten opgezet. Zo komt er een voedselbos. In Ophemert wordt meegewerkt aan zonnepanelen boven bramen. De panelen wekken energie op en beschermen de bramen tegen hagel. En er komt een onderzoek naar een regionaal warmtebedrijf.

Afhankelijkheid buitenland

Het fonds laat zien waar de coöperatie voor staat. Velthoven: “Met deze windmolens geven wij, samen met de gemeente, een enorme impuls aan een duurzame, vitale regio. We bestrijden heel effectief klimaatverandering. Bovendien wordt de afhankelijkheid van buitenlandse energiemaatschappijen hierdoor verminderd. Burgers kunnen profiteren van hun stukje windmolen. Afnemers uit West Betuwe betalen niet meer dan de kostprijs. We produceren en leveren schone energie met een eerlijk rendement. Er wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten op het gebied van energie en landbouw. We ontwikkelen natuur.”

Voordelen van wind

Velthoven nodigt iedere gemeente in het Rivierengebied uit om in West Betuwe te komen kijken wat de impact is van een lokaal windpark. “Dan kan men zien wat de waarde is van eigen windparken. Het Nederlandse elektriciteitsverbruik groeit zeer snel: we gaan elektrisch rijden en steeds meer onze huizen elektrisch verwarmen. Het recente kabinetsbesluit om het aantal windmolens op zee te verdubbelen of het voornemen om de komende decennia 2 kerncentrales te bouwen: het is in de verste verte nog niet genoeg om het snel groeiende elektriciteitsverbruik te dekken.”

“Momenteel is gas de duurste vorm van elektriciteitsproductie. Die kosten worden doorberekend aan de consument. Maar wind en zon zijn gratis. Daardoor kunnen wind- en zonnestroom de enorme prijsstijging dempen; energiebedrijven die daarmee hun elektriciteit opwekken kunnen nu de energierekening binnen de perken houden. We gaan naar de omgekeerde wereld: fossiel is nu onbetrouwbaar en duur. Duurzaam is betaalbaar, maar daar hebben we simpelweg nog veel te weinig van.” 

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden