Afbeelding
Foto: Aangeleverd

College: opslag van elektriciteit in batterijen

Algemeen 314 keer gelezen

WEST BETUWE • De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland organiseren op maandagavond 25 april om 20:00 uur het webinar ‘Opslag van elektriciteit in batterijen’. 

Dit webinar wordt verzorgd door natuurkundige Guido Dalessi. Hij is sinds 2015 directeur van het toonaangevende Nederlandse bedrijf Elestor. Dit bedrijf is gespecialiseerd in waterstofbromide flowbatterijen en winnaar van de publieksprijs KVK Innovatie Top 100 in 2020.

Voor het opslaan van elektriciteit in batterijen zijn een scala aan technologieën beschikbaar en er is geen technologie die alle andere overbodig maakt. Met andere woorden: Elke vorm van elektriciteitsopslag heeft zijn unieke toepassingen, waarbij specifieke eigenschappen het beste tot hun recht komen.

Zo zijn Lithium-ion batterijen haast onverslaanbaar in energiedichtheid, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor mobiele toepassingen, zoals smartphones en elektrische voertuigen. 

Voor grootschalige stationaire toepassingen zijn andere eigenschappen belangrijk, zoals de werkelijke opslagkosten per kWh. Deze bepalen immers de economische waarde van de batterij. Lithium-ion is dan weer minder geschikt en andere technologieën, zoals flow batterijen juist meer. 

Een andere technologie is bijvoorbeeld het vliegwiel, met extreem lage opslagkosten per kWh, maar een beperkte opslagcapaciteit. Ook dat bepaalt waar de technologie het beste toegepast kan worden.

Tijdens het webinar wordt ook aandacht besteed aan de beschikbaarheid van grondstoffen die in batterijen gebruikt worden, en het zal duidelijk worden dat in sommige gevallen de reserves onvoldoende zijn. 

Tevens wordt er gekeken naar dimensionering: Wat voor opslagcapaciteiten horen grofweg bij welke opwekvermogens, en hoe groot worden die systemen dan?

Een leerzaam webinar voor iedereen die meer wil weten over de mogelijkheden om elektriciteit op te slaan. Aanmelden voor het college kan via www.duurzaamwestbetuwe.nl


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden