Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Start onderwijs voor kinderen uit Oekraïne

Algemeen 749 keer gelezen

WEST BETUWE • Op woensdag 6 april start het onderwijs voor kinderen uit Oekraïne. Zij zijn gevlucht voor de oorlog en wonen nu tijdelijk in de gemeente West Betuwe. De zogenoemde nieuwkomersklas is in basisschool Lingelaar in Beesd.  

Wethouder Govert van Bezooijen van Onderwijs vertelt over dit resultaat. “We zijn toen de toestroom van vluchtelingen op gang kwam, direct om de tafel gegaan met schoolbesturen. Want ieder kind heeft recht op onderwijs. Zo ook de gevluchte kinderen uit Oekraïne. Dat morgen deze nieuwkomersklas van start gaat, maakt mij echt trots. Ik wens alle kinderen veel succes én plezier toe in de klas.”

Samen in één klas
De kinderen die naar deze klas komen, hebben de leeftijd van 4 tot 12 jaar. De gemeente kiest voor het aanbieden van onderwijs in één klas op één locatie. Dat is op deze manier het beste te organiseren. Voor een nieuwkomersklas zijn gekwalificeerde onderwijzers en vertalers nodig, net als vrijwilligers. In een klas zitten maximaal vijftien leerlingen. De eerste dagen zijn ook hun ouders en familieleden welkom in de klas.

Vervoer
De kinderen die in Beesd naar school gaan, komen uit Haaften, Beesd, Asperen, Acquoy, Opijnen, Meteren, Geldermalsen en Rhenoy. De gemeente regelt dat een vervoerder de kinderen thuis ophaalt en naar school brengt. De klas start daarom om 9.30 uur. Na school brengt dezelfde vervoerder de kinderen weer naar huis. Op termijn pakken sommige kinderen mogelijk de fiets naar school.

Veel animo
De animo voor deze nieuwkomersklas is groot. Dit betekent dat mogelijk meer van dergelijke klassen volgen. Dit hangt af van het aantal gevluchte kinderen dat in West Betuwe komt wonen. De gemeente kijkt dan met de schoolbesturen welke basisschool het meest passend is. Door de grootte van de gemeente is dit een uitdaging. Datzelfde geldt voor het vinden van gekwalificeerd personeel en vrijwilligers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden