Boomgaard met bloemenstrook
Boomgaard met bloemenstrook Foto: Aangeleverd

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht

Algemeen 192 keer gelezen

WEST BETUWE • Veel particulieren in Gelderland proberen de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met iets meer dan een grote tuin – een paar hectare grond, maar geen agrarische bestemming – heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Deze vormen belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Voor deze groep particulieren eigenaren is er het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zet voor deze groep particuliere eigenaren een praktijknetwerk op voor kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. Deelnemers aan het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui zijn particulieren met eigen grond die verdieping zoeken over biodiversiteit.

Hieraan is behoefte want inmiddels hebben zich al zo’n zestig belangstellenden voor het praktijknetwerk aangemeld. In het netwerk zoekt SLG voor elke Gelderse gemeente een ambassadeur. Op dit moment zijn er al ambassadeurs voor zeventien gemeenten.

Meer aandacht voor biodiversiteit
Zo heeft Lambert Romijnders uit Beneden-Leeuwen zich aangemeld als ambassadeur voor de gemeente West Maas en Waal. Lambert is op zijn terrein vijf jaar bezig met biodiversiteit. Zijn terrein van 8000 m2 bestaat uit een hoogstamboomgaard met nestkasten voor vogels, bijenhagen, een insectenhotel en een takkenril van snoeiafval voor de egel. Lambert heeft een bloemenmengsel ingezaaid waar het ‘s zomers zoemt van insecten. “Ze zorgen voor evenwicht. Dat wil ik mensen laten zien. Ik hoop dat er in mijn gemeente meer aandacht voor biodiversiteit komt.” Lambert wil ook graag leren van anderen in het praktijknetwerk.

Ambassadeur worden?
Voor de regio Rivierengebied is SLG op zoek naar ambassadeurs zoals Lambert Romijnders voor de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijmegen, Tiel, West Betuwe en Wijchen.
Een ambassadeur heeft een divers terrein en heeft al ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Een ambassadeur is een inwoner van het buitengebied die al langere tijd bezig is met het vergroten van de biodiversiteit. Iemand die successen kent, maar vooral ook in de praktijk heeft geleerd wat er niet werkt, want dat is vaak net zo leerzaam.

Wie het leuk vindt om anderen te inspireren, ervaringen te delen en het erf open te stellen, kan zich inschrijven als ambassadeur. Meer informatie over het project en de voorwaarden om ambassadeur te worden, is te vinden op landschapsbeheergelderland.nl/praktijknetwerk-biodiversiteit-buitenlui/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden