• Burgemeester Servaas Stoop spreekt afscheid nemende raadsleden toe.
• Burgemeester Servaas Stoop spreekt afscheid nemende raadsleden toe. Foto: gemeente West Betuwe

Afscheid van de oude gemeenteraad

Algemeen 637 keer gelezen

WEST BETUWE • De laatste, druk bezochte vergadering van de gemeenteraad van West Betuwe stond in het teken van afscheid. Een flink aantal leden keert niet terug in de nieuwe raad. Er waren mooie woorden en twee onderscheidingen.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen heeft gezorgd voor een politieke aardverschuiving. Een aantal zittende raadsleden keert als gevolg daarvan niet terug in de nieuwe raad. In de allerlaatste vergadering van de oude raad nam burgemeester Servaas Stoop afscheid van hen. Het was een vrolijke bedoening. Stoop haalde herinneringen op, pakte er een oud dossier bij en deelde kwinkslagen uit. 

Maar allereerst sprak hij zijn dank uit voor alle werk dat gedaan was: “U had de ondankbare taak om binnen twee jaar alle verordeningen, regels en beleid uit drie gemeenten, Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen, in heel West Betuwe gelijk te schakelen.” 

Ashley Karsemeijer (D66) geeft de komende tijd voorrang aan haar gezin en werk. Hetzelfde geldt voor Martha Kool (CU). Ook Frank Broedelet (VVD) koos voor meer tijd voor privé en werk; hij werd met een innemende glimlach fijntjes herinnerd aan het feit dat hij af en toe geen microfoon nodig heeft. Richard Hoogveld (PvdA) is niet herkozen, maar keert als burgerlid terug. Routinier Henny Challik (PvdA) had eigenlijk niet meer in de raad gewild, maar kwam daar toch in toen PvdA-raadslid en -Nestor Fred Kloppenburg overleed. Ook bij dat verlies stond Stoop kort stil. Ook oud CDA raadslid Adriaan Hakkert werd kort herdacht; zijn plaatsvervanger Johan Kerbel, oud politieman en specialist openbare orde en veiligheid keert niet terug in de raad. Gert Jan van Ochten (VVD) verlaat de raad met spijt in zijn hart. Zichtbaar aangedaan beaamde hij dat hij terug zal keren als burgerlid. Ook van Dittie van Zee (CDA), altijd constructief, nam hij afscheid.

Jos Rietbergen (VWB) vertrekt eveneens. Hij deed het vaker. Hij zat voor de VVD in de raad van Geldermalsen; werd wethouder; vertrok; keerde terug met Leefbaar Geldermalsen, later met Verenigd West Betuwe; nam twee jaar geleden afscheid; en keerde een half jaar later weer terug. Hij hield de spanning er in en deed geheimzinnig over of hij nog eens terug zou keren.

Dries Mulder (SGP) was 241 maanden politiek actief, had Stoop uitgerekend. Stoop haalde zijn social media activiteiten aan. Mulder volgens zijn Twitter-account Christen, klimaatrealist, nationalist, pro life, pro Israël en vvmu, voor vrijheid van meningsuiting, volgde niet altijd de fractie standpunten.

Als laatsten kwamen Hans Daudei, ooit begonnen bij CU en overgestapt naar DB, en Klaartje de Heus (DB) aan de beurt. De Heus bleek al vanaf 1994 actief in de lokale politiek. Zij heeft haar leven in dienst gesteld van de gemeenschap, werkend en denkend vanuit de menselijke maat. Beide kregen een koninklijke onderscheiding.

Een dag later werd de nieuwe raad geïnstalleerd.

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden