Afbeelding

Ontreddering over Gastvrije Waaldijk

Algemeen 773 keer gelezen

GELDERMALSEN • De resultaten van de participatie over de Gastvrije Waaldijk vallen tegen. De raad hoopt dat bij de inrichting van de weg aanpassingen mogelijk zijn. 

Met ingehouden woede en teleurstelling trapte Jur van der Lecq (GL) het debat over de Gastvrije Waaldijk af: “De dijk wordt breder, het asfalt gladder, gemotoriseerd verkeer krijgt vrij baan. Zelfs de ANWB is afgehaakt. De auto zou te gast zijn, maar ik zie er niks van. Het traject moet eigenlijk helemaal opnieuw. Die dijk is van ons allemaal.” Er was brede bijval. Rita Boer (D66): “Er zijn jarenlang wensen en ideeën opgehaald bij bewoners. Dat heeft verwachtingen gewekt. Ik zie er weinig van terug.” Gijsbert van de Water (VWB): “Het heeft allemaal veel te lang geduurd. We kunnen alleen nog redden wat er te redden valt.”

Zelfs Jos van Maanen (SGP) was ontevreden: “De weginrichting, het maatwerk bij de dorpen; ik zie niet het beeld terug dat we van tevoren hebben verwacht. De auto zou te gast zijn, maar fietsers en wandelaars krijgen te weinig ruimte. We moeten dat bij de inrichting van de weg nog eens goed bekijken.” Hij legde de vinger op de zere plek: “We hebben met provincie, waterschap en Rijkswaterstaat samen gewerkt. Dat is heel complex. Voor bewoners is dat onduidelijk. Waar moeten ze nou zijn? De gemeente heeft de participatie niet georganiseerd, maar heeft nu wel een belangrijke rol bij de uitvoering en de inrichting. Dit moeten we nooit meer zo doen.”

Wethouder Sietske Klein (VVD) maakte duidelijk dat er niet veel meer aan de plannen kan veranderen: “We zijn als gemeente in verschillende fases al lang akkoord gegaan. Het bestemmingsplan is vastgesteld. We hebben vrijwel geen invloed meer. De dijkversterking is her en der al gewoon al begonnen.”

De raad bleef ontredderd achter. Boer: “waar is het mis gegaan?” Van de Water: “Het is onduidelijk wat er nog mogelijk is.” Wethouder Klein: “Veel ligt vast. Misschien kunnen we bij de inrichting nog wat aanpassen. De nieuwe raad is aan zet.”

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden