Raadsvergadering migrantenhuisvesting

Algemeen 197 keer gelezen

WEST BETUWE • De gemeenteraad heeft in haar laatste vergadering de kaders vastgesteld voor grootschalige migrantenhuisvesting.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad beleid vastgesteld voor huisvesting van arbeidsmigranten. Vanwege concrete initiatieven van Albert Heijn, Blokker en Fruitmasters is toen een raadswerkgroep ingesteld om zich te buigen over grootschalige projecten van huisvesting. 

Het voorstel van de werkgroep werd besproken. Ad van Krieken (CDA) gaf aan dat hij eerst sceptisch was, maar een bezoek aan een vergelijkbaar project in Zeewolde veranderde zijn mening: “ik ben onder de indruk van hoe goed het daar georganiseerd is.” Rita Boer Rookhuiszen (D66) was blij met de 30 extra plekken voor starters en spoedzoekers, mensen die na een scheiding snel een woning in de buurt nodig hebben. Linda van Willigen (CU) wees op het belang van goede communicatie over de initiatieven. 

Alleen LLB en VWB waren tegen. Gijsbert van de Water (VWB) wilde het voorstel in de nieuwe raad bespreken, maar kreeg geen steun. Ook pleitte hij voor spreiding van arbeidsmigranten. Gerard Kievit (SGP), voorzitter van de raadswerkgroep, wees erop dat spreiding prima werkt voor mensen die kort hier komen werken, maar niet voor mensen die langere tijd aan de slag gaan. Petra van Kuilenburg (LLB) stelde dat omwonenden en bedrijven eerst over de initiatieven hadden moeten worden geraadpleegd: “pas daarna kun je kaders vaststellen.” Ook zij vond geen gehoor.

Diane de Zeeuw (VVD) stelde voor evaluatie van de projecten strakker te plannen dan nu voorzien was. Kievit kon zich daarin vinden en de meerderheid van de raad nam het voorstel van De Zeeuw over.

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden