Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Grasland langs de Linge aan de Nieuwe Steeg krijgt nieuwe boost

Algemeen 720 keer gelezen

WEST BETUWE • Staatsbosbeheer gaat op 4,2 hectare grasland langs de Linge aan de Nieuwe Steeg de natuurontwikkeling een boost te geven. 

Deze oeverwal met veel reliëf en tegen de dijk met een deel waar het water langer blijft staan, is daarvoor geschikt. Half maart start Staatsbosbeheer met het afgraven van 20-25 centimeter voedselrijke bovenlaag. Dit afgraven duurt tot eind april. In het najaar brengen we hooi met zaad uit een andere uiterwaard in om de ontwikkeling van kruiden en bloemen een goede start te geven. De biodiversiteit van het grasland kan daarna ontwikkelen.

Het grasland aan de Nieuwe Steeg maakt deel uit van de oeverwal die is ontstaan in een periode toen de Linge nog een dynamische rivier was. Staatsbosbeheer werkt hier aan het realiseren van glanshaverhooiland. Een type natuur dat langs de rivier meer voorkomt en hier kansrijk is door het reliëf en de vochtige omstandigheden.

Het is in Nederland wel zeldzaam geworden. Het is een graslandtype dat heel kruiden- en schermbloemrijk is en insecten lokt. Plantensoorten die we er verwachten zijn onder andere Karwijvarkenskervel, Groot streepzaad en mogelijk zelfs Veldsalie. Door de variatie is het een goed leefgebied voor patrijs en kleine vogels als geelgors en putter.

De natuur gedijt bij een voedselarme bodem. Door de toplaag af te graven worden de voorwaarden geschept voor dit natuurtype glanshaverhooiland. voor dit natuurtype glanshaverhooiland. De grond gaat naar boeren in de omgeving. De afvoerroute loopt via de Lingedijk en Nieuwe Steeg. Dit kan bij het uitrijden van het perceel op de Lingedijk soms voor wat vertraging zorgen.

Beheer

Na het werk en de inrichting beheert Staatsbosbeheer dit gebied door maaien en afvoeren van het maaisel. Voor de verdere ontwikkeling kunnen er meerdere maaibeurten per jaar nodig zijn. Na een paar jaar zal eenmaal per jaar maaien voldoende zijn. Dit terrein maakt overigens deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt in de buurt van Geofort.


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden