Afbeelding
Foto: Aangeleverd

West Betuwe haalt energiedoelen niet

Algemeen 325 keer gelezen

GELDERMALSEN • West Betuwe ligt niet op koers om in 2050 energie-neutraal te zijn. Wethouder Annet IJff praatte de gemeenteraad bij.

De gemeente wil in 2050 energie-neutraal zijn. Energieneutraal betekent dat dat het energieverbruik van alles en iedereen binnen de gemeentegrens over het hele jaar genomen gelijk is aan nul. 

Er wordt dan binnen de gemeentegrenzen evenveel energie opgewekt als verbruikt. En daar wordt het ingewikkeld: het gaat dan om zowel de woningen en bedrijven binnen de gemeente, als om al het verkeer op de rijkswegen en op de Waal dat door de gemeente komt. 

Wethouder Annet IJff benadrukte dat de gemeente niet voor alles aan de lat staat. 

De gemeente gaat natuurlijk niet over het energieverbruik van auto’s, vrachtauto’s en vrachtschepen. 

Daar gelden landelijke en Europese afspraken. Maar als er meer elektrische auto’s komen, moeten er wel mogelijkheden zijn om die op te laden. En als er grootschalige initiatieven zijn voor windmolens of zonne-energie moet het elektriciteitsnet dat wel aan kunnen. Dat is weliswaar aan Liander en Tennet, maar de gemeente gaat dan weer over het bestemmingsplan. De energietransitie is erg complex. 

Stand van zaken

Het college heeft nu voor West Betuwe de stand van zaken over de vorderingen van de energietransitie opgemaakt. Daaruit blijkt dat de energiedoelen, op de manier waarop het nu gaat, niet gehaald zullen worden. Dat is deels te wijten aan het verkeer op de weg en de rivier, waar de gemeente niet over gaat. Maar ook de gebouwde omgeving speelt een grote rol. IJff: “We moeten in elk geval van het gas af en ervoor zorgen dat alle woningen geïsoleerd worden.”

Complex

Tijdens de discussie, die was aangevraagd door Rita Boer Rookhuiszen (D66) en Diane de Zeeuw (VVD) bleek andermaal hoe complex de energie-transitie wordt. Het ging over energie-armoede; kan iedereen het wel betalen? Maar ook de aanbesteding van het gemeentelijke energiecontract is vertraagd: wat is de positie van Gazprom? 

Het debat sprong van de situatie in de Oekraïne naar CO2-opslag in landbouwgewassen en het benutten van methaangas dat het vee uitstoot. Alles kwam langs. IJff gaf aan dat over anderhalf jaar opnieuw een actieplan moet worden opgeteld waarin de gemeente aangeeft hoe de doelen van de energietransitie alsnog kunnen worden gehaald.

Brede werkrgoep

Andrea Zierleyn (GL), Linda van Willigen (CU) en Rita Boer Rookhuiszen (D66) drongen aan op een West Betuwe brede werkgroep waarin bewoners, bedrijven, raadsleden en ambtenaren samen gaan werken aan de energietransitie. 

Zierleyn: “De opgave is zo ingewikkeld dat we alle kennis die we in onze gemeente hebben moeten benutten.” Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Wordt vervolgd. Na de verkiezingen.

Door Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden