Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Kunstlezing over tuinen in de kunst in het Stroomhuis

Algemeen 164 keer gelezen

NEERIJNEN • Op 17 maart organiseert het Stroomhuis te Neerijnen in samenwerking met Zinder, cultuurcentrum te Tiel een kunstlezing over Tuinen in de Kunst.

In de 19de eeuw ontstaat in de steden de behoefte aan parken en tuinen. Burgers kiezen voor huizen met een tuin en de meer welgestelden trekken in de zomer de stad uit naar hun buitenhuis met tuin. De Impressionisten, schilders van het moderne leven, schilderen deze tuinen en parken. 

Een aantal van hen hield er zelf een tuin op na en dat wordt vaak een geliefd onderwerp voor hun schilderijen werd. De beroemdste en meest geschilderde tuin is die van Claude Monet in Giverny, maar ook kunstenaars als Max Liebermann, Henri le Sidaner, Emil Nolde, Emile Claus en Jacobus van Looij schilderden hun eigen tuin. 

In deze lezing op donderdagmiddag 17 maart van 14.00 tot 16.00 uur kijken deelnemers met kunsthistorica Roos Fokkema naar tuinen aangelegd en geschilderd door kunstenaars uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De schilders die besproken worden zijn ook zelf allemaal ook tuiniers en dat is een apart type. En daarbij rijst de vraag: Wat is het kunstwerk, de tuin zelf of het schilderij van de tuin? Er zijn nog kaarten (kosten € 12,50) beschikbaar. Aanmelden via de website van het Stroomhuis in Neerijnen. www.stroomhuisneerijnen.nl







Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden