Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

Toch energieregelstation bij het Stroomhuis in Neerijnen

Algemeen 431 keer gelezen

GELDERMALSEN • Kan er een nieuw energieregelstation komen bij het Stroomhuis in Neerijnen? Afgelopen september vond de raad van niet, maar nu gaat zij alsnog overstag. 

De vraag naar elektriciteit is enorm gestegen. Dat komt volgens netbeheerder Liander door economische groei, forse woningbouw, digitalisering en de energietransitie. Het elektriciteitsnetwerk zit zo’n beetje vol. Aan de vraag uit het bedrijfsleven naar extra energie kan niet of nauwelijks worden voldaan; ook is er geen ruimte voor nieuwe grote wind- of zonneprojecten. Het speelt ook in West Betuwe. Daarom is op korte termijn een nieuw energieregelstation bij het Stroomhuis in Neerijnen nodig. 

Voorstel afgewezen

Na jaren voorbereiding, die al begon in de oude gemeente Neerijnen, kwam het college in september met het voorstel voor het nieuwe energieregelstation bij het Stroomhuis. Maar onder leiding van Jos van Maanen (SGP) en Diane de Zeeuw (VVD) kwam de raad er tegen in verzet. “We worden overvallen door Liander. En het nieuwe station past landschappelijk niet op de beoogde plek”, was de afweging. Het voorstel werd verworpen; slechts D66, CDA en een deel van de PvdA stemden voor.

Groot alarm

Rita Boer Rookhuizen (D66): “Vanaf dat moment werden wij, en ik denk ook andere partijen, plat gebeld door ondernemers. Die sloegen groot alarm.”
De energieprijzen rijzen de pan uit. En talloze initiatieven dreigden onmogelijk te worden. Denk aan de teelt van zacht fruit in combinatie met beschermende zonnepanelen er boven, aan zonnedaken op schuren. Boer Rookhuizen stelde de gemeenteraad voor om het voorstel nog eens opnieuw in de raad te bespreken. Zij vond gehoor.

Alsnog overstag

Er volgden indringende gesprekken tussen Liander, omwonenden en politici. Toen boog de raad zich nog eens over het voorstel. De meeste partijen gingen sputterend om: “De communicatie met de raad was slecht”, “De landschappelijke inpassing zag er nu beter uit”, Maar bovenal was het argument dat anders een vertraging van jaren dreigde. Alleen de fractie van DB en Diane de Zeeuw stemden tegen.
Het was de raad nu duidelijk dat in West Betuwe, net als in heel Nederland, een ingrijpende verbouwing van het elektriciteitsnetwerk nodig is. Vanwege de klimaatdoelen, de stijgende vraag naar energie, de energieprijzen en de ontwikkelingen zoals nu in de Oekraïne. Het station komt er.

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden