Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Nepagenten in Asperen maken tienduizenden euro’s buit

112 449 keer gelezen

ASPEREN • De politie is op zoek naar getuigen van impactvolle zaken in Asperen (gld) en Raalte (ov). Twee mannen in een zwarte Seat Leon deden zich voor als nepagenten. 

Ze zetten auto’s aan de kant, ‘controleerden’ de inzittenden en gingen er met hun geld vandoor. Opvallend is dat de slachtoffers in beide gevallen uit Oost-Europa kwamen. De totale schade loopt in de tienduizenden euro’s.

Afgelopen maandagmiddag 21 februari is het even voor 15:00 uur raak in Asperen. Een zwarte Seat Leon komt op de Zeiving, vanuit Vuren in de richting van Asperen, naast het voertuig van de slachtoffers rijden en de bijrijder laat via het raam een nep-politielegitimatiebewijs zien. De slachtoffers volgen netjes en worden ‘staande gehouden’ aan de Oude Zuiderlingedijk. De bijrijder van de Seat stapt uit, stelt zich voor als agent en vraagt naar drugs of grote sommen geld in het voertuig. Het aanwezige cashgeld wordt door de slachtoffers afgegeven en de nepagenten gaan er vandoor.

Wederom slachtoffers

De volgende dag, op dinsdagmiddag 22 februari, is het raak in Raalte. Rond 14:00 uur komt er op de Wijheseweg wederom een zwarte Seat Leon naast het voertuig van de slachtoffers rijden. De slachtoffers worden gemaand te stoppen en ook hen wordt gevraagd naar drugs, mogelijke wapens en geld in het voertuig. Ook deze slachtoffers werken netjes mee en geven inzage in hun contante geld. De ‘agent’ geeft aan het te gaan controleren, maar stapt dan weer in de Seat en het duo gaat er met hoge snelheid vandoor.

Veel contant geld

In beide zaken waren de slachtoffers van plan om een voertuig te gaan kopen van de duizenden euro’s cashgeld die ze bij zich hadden. Helaas komt het vaker voor dat mensen op deze manier slachtoffer worden van nepagenten. Slachtoffers komen vaak elders uit Europa, werken bijvoorbeeld als autohandelaar en betalen veelal contant.

De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit. Daarnaast is het dringende advies om niet met grote hoeveelheden cashgeld op pad te gaan. Dat maakt het risico om slachtoffer te worden kleiner. Onderaan dit bericht zijn waarschuwingen in het Engels, Pools en Russisch te vinden. We vragen autohandelaren om klanten uit andere delen van Europa alert te maken.

Signalement

In beide zaken stapten de bijrijder uit om een gesprek met de slachtoffers aan te knopen. De bijrijder wordt door alle betrokkenen als volgt omschreven: man met lichte huidskleur, tussen de 30 en 40 jaar oud en geen gezichtsbeharing. Hoewel een verband tussen de twee zaken niet vaststaat, lijken de verhalen vrijwel identiek.

Tippen over zaken

Wie meer weet over de zaken in Asperen en Raalte, vraagt de politie om contact op te nemen. Tippen mag via de opsporingstiplijn op 0800-6070 of volledig anoniem via 0800-7000. Ook gemaakte beelden van bijvoorbeeld dashcams kunnen van groot belang zijn voor het onderzoek.

Reed u maandag 21 februari tussen 14.30 en 15.15 uur op de Zeiving in Asperen en heeft u een dashcam? Dan vragen de politie om de beelden te bekijken of daar een zwarte Seat Leon op te zien is. Reed u dinsdag 22 februari tussen 13.30 en 14.15 uur op de Wijheseweg in Raalte en heeft u een dashcam? Dan vraagt de politie u om de beelden te bekijken of daar een zwarte Seat Leon op te zien is.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden