Afbeelding
Foto: BramStoutjesdijk

Webinar De resultaten van de Nederlandse klimaat satelliet

Algemeen 134 keer gelezen

WEST BETUWE • De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland organiseren op maandagavond 7 maart om 20:00 uur het webinar ‘De baanbrekende resultaten van de Nederlandse klimaat satelliet Tropomi’.

Dit webinar wordt verzorgd door prof. dr. Ilse Aben, senior scientist bij het NWO-Instituut SRON en bijzonder hoogleraar Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit.

Sinds 2018 ‘waakt’ een Nederlands meetinstrument met de naam Tropomi over de kwaliteit van onze aardse dampkring. Tropomi is een satellietinstrument en brengt vanaf een hoogte van 824 kilometer de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart. Dagelijks worden er concentraties gemeten van verschillende gassen zoals stikstofdioxide, zwaveldioxide, koolmonoxide en methaan, wat relevant is voor het onderzoek naar luchtvervuiling en klimaat.

Dat de aandacht nu juist op het broeikasgas methaan is gericht is niet vreemd. Het broeikasgas heeft -op de korte termijn- een ongeveer 84 keer zo sterk opwarmend effect als CO2. Het terugdringen van de methaanuitstoot staat sinds vorig jaar hoog op de agenda als maatregel om klimaatverandering aan te pakken. Aben sprak erover tijdens de VN-klimaattop in Glasgow in november 2021.

Tijdens dit online college zal prof. dr. Ilse Aben diverse voorbeelden geven van de ontdekkingen die door de klimaat satelliet Tropomi zijn gedaan en zal ingaan op vragen van de deelnemers.

Aanmelden voor het college kan via www.duurzaamwestbetuwe.nl

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden