Wethouder onderwijs Govert van Bezooijen en directeur De Hoeksteen Margreet de Deugd zijn blij met de eerste mijlpaal.
Wethouder onderwijs Govert van Bezooijen en directeur De Hoeksteen Margreet de Deugd zijn blij met de eerste mijlpaal. Foto: Aangeleverd

Voorbereiding nieuw schoolgebouw Spijk gestart

Algemeen 551 keer gelezen

WEST BETUWE • Er komt een nieuw schoolgebouw in Spijk. Al jarenlang werd hierover gesproken. Nu zet de gemeente de volgende stap en vraagt de vergunning aan. 

Het is de eerste mijlpaal voor de nieuw te bouwen school in Spijk. Binnenkort tekenen de aannemer en de gemeente West Betuwe de overeenkomst. De bouw start naar alle verwachting halverwege dit jaar.

De gemeente West Betuwe ontwikkelde voor alle schoolgebouwen een plan om ze te verduurzamen, te renoveren of zelfs nieuw te bouwen. In Spijk koos men voor een nieuwe school op een nieuwe locatie. 

Wethouder onderwijs Govert van Bezooijen: “In het integraal huisvestingsplan hebben we een plan voor iedere basisschool. De nieuwbouw van De Hoeksteen in Spijk loopt al erg lang en is voor mij bijzonder. Toen ik wethouder was in voormalig gemeente Lingewaal zijn we dit project al gestart. Ik ben blij dat we dit in West Betuwe konden doorzetten.”

Toekomstbestendig

Het nieuwe gebouw wordt een brede school, dat is één gebouw voor onderwijs en kinderopvang. Het gebouw wordt duurzaam en toekomstbestendig ontwikkeld en voldoet daarna aan de kwaliteitsnormen die horen bij een schoolgebouw. Ook kan het gebouw in de toekomst eenvoudig worden omgebouwd tot een cluster van vier woningen. Het bestemmingsplan houdt hier al rekening mee. “Je weet niet wat de toekomst brengt, we kunnen niet 25 jaar vooruitkijken. Als je dan toch een gebouw neerzet, is het slim om zonder meerkosten multifunctioneel te denken”, aldus Van Bezooijen.

Stap dichterbij

De oude locatie van De Hoeksteen, dat onderdeel is van LOGOS, heeft nog geen bestemming. Het gebouw is verouderd. Directeur Margreet de Deugd is blij dat de bouw van het nieuwe schoolgebouw nu echt dichterbij komt. “Na jarenlang plannen maken, zijn we blij dat de eerste stap is gezet. We kijken erg uit naar de komst van een nieuw toekomstbestendig gebouw. De school hier in Spijk hoort bij het dorp. Het is dan mooi om te zien dat het gebouw op een zichtbare plek in Spijk komt.”

Gebiedsontwikkeling

In het gebied rondom het nieuwe schoolgebouw is ook ruimte voor negen nieuwe woningen. Naar verwachting start eind 2022 de inschrijving voor vijf kavels voor de vrijstaande woningen. Daarna volgt de inschrijving voor het blok van vier woningen. Net als het schoolgebouw, worden de huizen zonder gasaansluiting gebouwd. Deze zogenoemde zelfvoorzienende gebouwen dragen bij aan de klimaatdoelstelling van West Betuwe om in 2050 energieneutraal te zijn.



Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden