• Ries van Hoogdalem (66) uit Leerdam.
• Ries van Hoogdalem (66) uit Leerdam. Foto: Aangeleverd

Orkest ‘Nij Talint’ voor volwassenen in Herwijnen

Algemeen 527 keer gelezen

HERWIJNEN • In tien repetities beleven volwassenen de magie van samen muziek maken. Ries van Hoogdalem is ervaringsdeskundige.

Of dat moeilijk is, op latere leeftijd beginnen met muziek maken? Dat ligt er maar aan hoe hoog je de lat legt, vindt Ries van Hoogdalem (66) uit Leerdam. Meteen zijn eerste tip: “Probeer niet om heel goed te worden, het gaat om het plezier van het muziek maken.” 

Zelf trok hij op zijn 47e de stoute schoenen aan, dankzij zijn vrouw Hilde. “Ik was altijd aan het klussen. Hilde kreeg daar op een gegeven moment genoeg van en vond dat ik maar eens een andere hobby moest zoeken. Eigenlijk wilde ik als kind al saxofoon spelen, maar ik ben toen niet verder gekomen dan orgel en blokfluit.”

Via via kwam Ries in contact met Gea van Os, voorzitter van muziekvereniging Wilhelmina in Herwijnen. Een tactische zet, want bij een vereniging krijg je een instrument in bruikleen. “Zo kon ik het eens uitproberen zonder meteen veel kosten te maken”, vertelt Ries. Dat hij voor zijn werk veel in het buitenland zat, hield hem niet tegen. De sax ging gewoon mee, en op vrijdagavond ging de kersverse muzikant vanaf het vliegveld eerst naar muziekles en dan door naar huis. 

“In sommige hotels mocht ik in de kelder spelen, dan kon ik lekker knallen zonder dat iemand er last van had. En anders oefende ik op mijn kamer. Ik heb in die tijd geleerd hoe je heel zacht kan spelen op een saxofoon.” 

Thuis in Leerdam hoeft dat niet: klusser Ries bouwde in zijn schuur een geluiddicht hok. Sinds kort is hij met pensioen en is hij hier elke ochtend vóór het ontbijt al te vinden. “Soms speel ik een half uur, soms anderhalf uur. Het geeft ritme aan mijn dag, ik denk dat dat heel goed is voor mijn gezondheid. Ik ben van plan hiermee door te gaan tot ik honderd ben!” 

Op de facebookpagina van Wilhelmina staat een filmpje waarin te zien is hoe hij in zijn mini-studio op zijn sax speelt. Als hij niet op reis was, bezocht Ries de repetities van het leerlingenorkest van Wilhelmina. “Zat ik tussen de tienjarigen. ‘Ries, doe je ook mee met lootjes trekken voor Sinterklaas?’ Tuurlijk deed ik dat!” lacht de Leerdammer, die inmiddels in de fanfare meespeelt. 

Deel uitmaken van een orkest is een ervaring op zich. “Dat is een leuke stimulans, je hebt steun aan elkaar en gaat samen de challenge aan.” Hij kan dan ook iedereen aanraden om zich aan te melden voor het Nijt Talent Orkest. Bedenker van het concept is Guus Pieksma uit Sneek. De oorspronkelijke titel is ‘Nij Talint’, Fries voor ‘nieuw talent’. Dit is door Wilhelmina vertaald naar het Herwijnse dialect. 

Al vijfhonderd mensen ontdekten een geweldige nieuwe hobby dankzij het initiatief, dat inmiddels een groot deel van Nederland heeft overspoeld. De tien repetities zijn op zaterdag van 15:00-17:00 uur, behalve de eerste. Vanwege de drukke agenda van de initiatiefnemers, die het hele land door gaan nu corona dat weer toestaat, is die op vrijdagavond 1 april om 19:30 uur (geen grap). Alles speelt zich af in dorpshuis De Poort.

De muzikale leiding is in handen van Jaap van Stam, die bij Wilhelmina ook lesgeeft aan de koperblazers. Er is naast het muzikale deel veel ruimte voor gezelligheid. Het Nijt Talent Orkest wordt afgesloten met een daverend concert op 18 juni. Meedoen kost 75 euro. Deelnemers hoeven geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen en ook niets aan te schaffen.

Voor aanmelden (tot 25 maart), vragen en informatie: Gea van Os-de Jongh (06-51988540) of mail naar nijttalentwilhelminaherwijnen@gmail.com. facebook.com/wilhelminaherwijnen

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden