• De viering van het feest in de tent.
• De viering van het feest in de tent. Foto: Hans Huisman

Verpleeghuis De Wieken viert eerste lustrum; ‘Blij met wat is bereikt’

Algemeen 686 keer gelezen

PAPENDRECHT • Verpleeghuis De Wieken uit Papendrecht heeft op donderdag 19 mei het eerste lustrum gevierd.

Het is alweer vijf jaar geleden dat de nieuwe locatie van verpleeghuis De Wieken in het centrum van Papendrecht werd geopend. In mei 2017 verhuisden de bewoners van de locatie aan de Noordhoek naar de huidige locatie aan Den Briel.

In De Wieken wonen 64 bewoners met dementie. Zij wonen in een eigentijdse, prettige en huiselijke omgeving. In een woongroep vormen acht bewoners met elkaar een zo gewoon mogelijk huishouden. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met sanitair. In de gezamenlijke woonkamer met keuken wordt samen gegeten en vinden de dagelijkse activiteiten plaats.

Het jubileum werd feestelijk gevierd in een grote tent op de parkeerplaats voor bewoners, vrijwilligers, personeel en sponsors.

Na een gezellig uurtje met een live optreden van een band, was het tijd voor het officiële gedeelte. De sprekers waren locatieleider Alyda den Hollander, wethouder Kees de Ruijter, Brigitte Jacobs directeur Langdurige Zorg van de Rivas en Marie-Louise Bikker van het cliëntenoverleg. Zij blikten allen vanuit hun eigen werkveld terug op de afgelopen periode.

Locatieleider Alyda den Hollander was erg dankbaar over de afgelopen vijf jaar en zette alle medewerkers en vrijwilligers uitgebreid in het zonnetje. Wel gaf ze aan dat het uiteindelijk allemaal om de bewoners gaat, die goede zorg en persoonlijke aandacht nodig hebben.

Wethouder de Ruijter gaf een metafoor van de wieken van een molen, waarbij er verschillende standen zijn. Zo noemde Kees onder andere verdriet, dat corona diepe sporen heeft getrokken, waarbij bewoners helemaal geen bezoek meer mochten ontvangen. Het leek uitzichtloos. Maar dankzij de niet aflatende inzet van personeel en vrijwilligers werd die periode toch nog behoorlijk goed doorstaan.

Marie-Louise, lid van het cliëntenoverleg, gaf aan dat de verhuizing vijf jaar geleden heel ingrijpend voor de bewoners was. Zij werden weggehaald uit hun vertrouwde omgeving en dat is juist voor mensen met dementie erg ingrijpend. De oude De Wieken was heel vertrouwd met een mooie tuin en een grote recreatieruimte. Kort na de verhuizing ontving het cliëntenoverleg veel kritiek en dat was niet altijd even makkelijk. Zo was het lastig dat bezoekers niet meer zomaar naar binnen konden lopen. Maar er waren ook duidelijke pluspunten, zoals een nieuw interieur, een groot balkon en De Meent op loopafstand. Marie-Louise: “We zijn trots dat we geen klachtenbus meer zijn en vooral ook dat we mogen meedenken over het beleid in De Wieken. We zijn blij met wat er allemaal is bereikt!”

Hans Huisman

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden