• De leden van de Commissie Naamgeving in Papendrecht.
• De leden van de Commissie Naamgeving in Papendrecht. Foto: Richard van Hoek

Commissie Naamgeving gaat zich buigen over wijken en buurten in Papendrecht

Algemeen 250 keer gelezen

PAPENDRECHT • Wie weten beter welke namen het beste passen bij de straten, wijken en buurten van Papendrecht? Dat zijn natuurlijk de Papendrechters zelf. Om die reden is er een commissie ingesteld met leden uit Papendrecht die veel kennis hebben van de identiteit en geschiedenis van ons dorp.

De commissie Naamgeving mag gevraagd en ongevraagd advies geven over het gebruik en de keuze van namen voor de openbare ruimtes in de gemeente. Gedacht kan worden aan namen voor pleinen, straten, wegen, wijken, buurten, bruggen, plantsoenen en ligplaatsen.

“Naamgeving binnen de openbare ruimte is tegenwoordig maar al te vaak een gevoelige materie, die gemakkelijk emoties oproept. Ik zie er naar uit om dat proces in goede banen te leiden”, aldus Wim de Leur, voorzitter van de commissie. Hij is blij met de diversiteit aan ervaring en expertise onder de commissieleden. De Commissie Naamgeving is donderdag 6 januari voor het eerst bij elkaar gekomen.

Nieuwe wijkindeling
Er ligt meteen een belangrijke taak voor de nieuwe commissie. Op dit moment voldoet de gemeente namelijk niet aan de richtlijnen vanuit het CBS. Dit komt doordat de gemeente Papendrecht op dit moment officieel bestaat uit één wijk met acht buurten. Landelijke rapportages, waaronder die van het CBS, gaan op wijkniveau en daarom is er in Papendrecht alleen grofmazige rapportage van cijfers mogelijk. Kortom, de gemeente moet aan de slag met het onderscheiden van een aantal wijken.

Daarom gaat Papendrecht naar een indeling met negen wijken. De negende wijk is een nu nog naamloos gebied langs rivier De Noord; het industrieterrein tot aan de grens met Alblasserdam.

Eerste kwartaal
Deze negen wijken kunnen vervolgens weer opgeknipt worden in een aantal buurten. Voor al deze wijken en buurten moeten in het eerste kwartaal (nieuwe) namen bedacht worden. Met deze indeling wordt het straks beter mogelijk om per wijk onderzoek te doen naar de stand van allerlei maatschappelijke vraagstukken, denk aan armoede, klimaat en verkeersveiligheid.

“Bestaande namen zullen uiteraard blijven, dat lijkt ons logisch. Namen zoals De Kooy of ’t Zand hebben zoveel historie en zijn zo bekend, dat die zullen blijven”, legt Wim de Leur uit. De uitdaging ligt vooral in buurten die nog geen naam hebben. Of ze hebben een naam die alleen de buurt weet.

Reacties
Inwoners van Papendrecht kunnen op eigen initiatief namen bekend maken. Ook kunnen ze reageren wanneer de commissie over ongeveer een maand met voorstellen voor namen komt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het gemeentebestuur van Papendrecht begin april een beslissing neemt over de namen.

Wim de Leur: “Uiteindelijk is het vooral van belang voor het CBS, zodat zij hun rapportages helder kunnen maken. Maar aan de andere kant moet iedereen ook beseffen dat we de namen straks voor langere tijd gaan vastleggen.”

Nieuwe straten
Nadat het project van de wijken en de buurten afgerond is, blijft de commissie Naamgeving actief wanneer er nieuwe straten, rotondes of andere openbare projecten gerealiseerd worden.

Mensen die suggesties of andere ideeën hebben voor de commissie, kunnen contact opnemen met ambtelijk secretaris Edgar Zaagsma. Hij is bereikbaar via de e-mail: EG.Zaagsma@Papendrecht.nl.

Op de foto staat de Commissie Naamgeving, met v.l.n.r. Richard Knauff, Wim de Leur (voorzitter), Rein Punselie, Danielle Wijnen (gemeente) , Henk Molenaar (gemeente), Pieter van Wijngaarden, Edgar Zaagsma (ambtelijk secretaris), Niels van Heteren, Frans van der Veere en Cees Lub.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden