• De rotonde van de Burgemeester Keijzerweg met de Veerweg.
• De rotonde van de Burgemeester Keijzerweg met de Veerweg. Foto: Bert Bons

‘Meer eenrichtingsverkeer fietsers bij rotonde BK-weg’

Algemeen 506 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht schuift een beslissing over het veiliger maken van de rotonde van de Burgemeester Keijzerweg met de Veerweg voor zich uit, maar heeft in een raadsinformatiebrief wel aangegeven dat er gedacht wordt aan het verminderen van het tweerichtingsverkeer voor fietsers rondom de rotonde.

Dat fietsers elkaar kunnen kruisen op en om de rotonde, zorgt voor onoverzichtelijke situaties en verhoogt het risico op ongevallen. Verdeeld over de afgelopen drie jaar zijn er 21 ongevallen geregistreerd op de rotonde van de BK-weg met de Veerweg. Bij 19 van deze ongevallen was een (brom)fietser betrokken. Op basis van de uitgevoerde verkeersschouw constateerde de gemeente bovendien we twaalf zogenaamde ‘bijna (flank) ongevallen’. In potentie zou hier een ongeval kunnen ontstaan.

Uitstel
De gemeente heeft op aandringen van de fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) onderzoek gedaan naar de veiligheid op de rotonde. De partij had in november 2020 hierover vragen gesteld. Eigenlijk zou er vorig jaar al duidelijkheid komen over een plan voor een veiliger rotonde, maar dat werd uitgesteld.

“Voor de rotonde Burgemeester Keijzerweg-Veerweg lopen we tegen de complexiteit aan van het nader detailleren en uitwerken van het daadwerkelijke maatregelenpakket. Hierdoor kunnen we nog met onvoldoende zekerheid met een betrouwbare kostenraming komen richting uw raad”, schrijft het gemeentebestuur van Papendrecht in een raadsinformatiebrief. Dat betekent dat er pas in de loop van het nieuwe jaar een beslissing genomen kan worden.

Mogelijke oplossingen
In dezelfde raadsinformatiebrief geeft het gemeentebestuur echter al wel aan in welke richtingen gedacht moet worden om de rotonde veiliger te maken. Zo zou het fietspad in twee richtingen aan de noordwestzijde van de Burgemeester Keijzerweg tussen de rotonde en de Onderslag opgeheven moeten worden.

Ook wil de gemeente een fietspad realiseren in één richting rondom de rotonde, met uitzondering van het fietspad aan de zuidzijde. Verder zou de fiets- en voetgangersoversteekplaats in twee richtingen ter hoogte van de zuidelijke aansluiting met de Veerweg verhoogd moeten worden om meer veiligheid te realiseren. Ook wordt gedacht aan het verwijderen van de middengeleiders op de fietspaden en het aanpassen van de verlichting, zodat het zicht verkeersdeelnemers tijdens donkere uren verbeterd wordt.

Een beslissing over de aanpassingen wordt naar verwachting in de loop van het jaar genomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zestien pupillen van AAA presteren goed bij eerste competitiewedstrijd Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Jongen belandt onder betonwagen na aanrijding op rotonde in Alblasserdam; komt net niet onder de wielen terecht 112 6 uur geleden
• Het monument van de Mission Belle.
Presentatie van herdruk boek Mission Belle in Nieuw-Lekkerland Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden