• Eén van de meisjes in actie.
• Eén van de meisjes in actie. Foto: Floris Al

Hobby Horse Event in Hagestein: ‘In Scandinavië is dit een populaire sport’

Algemeen 3.141 keer gelezen

HAGESTEIN • De ruiters van Stal Bosgoed hebben afgelopen zondag toch enigszins vreemd gekeken. Op het programma stond de eerste editie Hobby Horse Event. Ooit gehoord van stokpaardrijden? Vroeger zag men stokpaarden met regelmaat op het schoolplein. Dat was leuk en geloof het of niet maar stokpaardrijden is bezig aan zijn come back. Waarschijnlijk zullen maar weinig mensen weten dat stokpaardrijden een officiële sport is. In verschillende Scandinavische landen is deze sport zeer populair. In Finland is het zelfs een erkende sport.

In Nederland staat het ter discussie of het onder een officiële sport valt. Het heeft een groot sportief element en vindt plaats tijdens paarden evenementen, concoursen en wedstrijden. De hindernissen staan klaar en het publiek vindt het geweldig. Zo ook op Stal Bosgoed. Zeventig deelnemers in de leeftijd van 6 tot 18 jaar hadden zich ingeschreven. 

Zelf stokpaarden maken
In de ochtend werden dressuur proeven verreden gevolgd door de springruiters die een parcours van 40, 60, 80 of zelfs 100 cm moesten springen. Zeer gedreven tienermeisjes verschenen aan de start met hightech wedstrijd-stokpaardjes.  Venice Slobbe, van KHT Viento is de organisator achter dit event, en ooit zelf als zesjarig meisje begonnen aan Hobby Horsing. Omdat een professioneel stokpaardje behoorlijk duur was maakte ze die zelf.

Die hobby is in de loop van de jaren behoorlijk uitgegroeid. Sinds vijf jaar worden er met regelmaat wedstrijden in Nederland georganiseerd, waar ze haar stokpaarden verkoopt. “Wedstrijden vinden voornamelijk in gymzalen plaats, maar de ondergrond is daar eigenlijk te hard. Ik ben op zoek gegaan naar een andere locatie en kwam terecht bij Stal Bosgoed.” 

Een jury beoordeelde alle dressuur deelnemers en tijdens het spring element werd er op tijd gereden en strafpunten geteld. Aan het einde vond de prijsuitreiking plaats en mochten de winnaars een ere ronde op muziek door de ring heen paraderen. 

Zes miljoen views
“Binnenkort ga ik weer naar Finland voor het Hobby Horsing, hopelijk wordt het in Nederland tenslotte net zo bekend. Ik heb daar alle vertrouwen in hoor want onlangs was ik op een event om foto’s te maken van mijn verkochte stokpaarden en plaatste een filmpje hiervan, deze is maar liefst zes miljoen keer bekeken. Dan is er toch voldoende interesse lijkt me”, aldus Slobbe.

Ingeborg Al

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden