• Ab en Rosan van Kerkwijk in hun winkel in de Nieuwstraat.
• Ab en Rosan van Kerkwijk in hun winkel in de Nieuwstraat. Foto: Gertjan den Ouden

Ab van Kerwijk stoomt dochter Rosan klaar voor overname juwelierszaak

Algemeen 6.114 keer gelezen

leerdam • “We zitten hier alweer bijna 40 jaar”, vertelt Ab van Kerkwijk (62). Ik ben hier ooit begonnen met een jaartje werken voor de toenmalige eigenaar. Na dat jaar heb ik het overgenomen en ben ik hier nooit meer weg gegaan.”

Ab van Kerkwijk is een ontzettende liefhebber van zijn vak. Hij is het gewend om werkweken van zo’n 60 uur (soms meer) te maken. Hij heeft zelf veel vakkennis, is goudsmid, maar heeft vooral altijd veel plezier gehaald uit het klantencontact. “Een sieraad is iets heel persoonlijks. Je koopt het voor een speciale gelegenheid voor jezelf of doet het iemand cadeau bij een gebeurtenis. Het mooie is nu dat ik mensen in de winkel krijg van een volgende generatie. Ik help nu de kinderen van mensen aan wie ik jaren geleden trouwringen heb verkocht. Die kinderen zijn inmiddels zelf eind twintig en komen ook voor een trouwring.”

International Business
Lang denkt Ab dat zijn winkel er mee moet stoppen wanneer hij ooit besluit niet meer door te willen. Tot dochter Rosan (25) enkele jaren geleden door laat schemeren dat ze wel oren heeft om de zaak op termijn van haar vader over te nemen.

Ze legt uit: “Het begon te kriebelen. Ik deed een studie hbo International Business en wilde wel eerst mijn diploma behalen. Naast mijn studie werkte ik al wel op maandag, vrijdag en zaterdag in de winkel, maar nu alweer enige tijd fulltime. Het commerciële aspect is voor een groot deel ook teruggekomen in mijn studie en de ondernemersgeest heb ik van nature.”

Vader en dochter bewijzen dus dat de appel niet ver van de boom valt. Ook Rosan omschrijft zichzelf als een workaholic. Toch zijn er ook verschillen tussen de twee.

Ab: “Zij is misschien net wat harder dan dat ik ben. Niet richting een klant of iemand van het personeel hoor, maar zakelijk gezien tegen bijvoorbeeld een leverancier. Ik hoef me al steeds minder met dingen te bemoeien, eigenlijk doet zij het contact met veel leveranciers al zelfstandig. Ik heb alleen de nodige productkennis en ben zelf goudsmid, waardoor ik veel reparaties en andere dingen zelf kan. De komende jaren kan ik die kennis op haar gaan overdragen. Bovendien is Rosan zelf ook bezig met een opleiding tot goudsmid.”

Vakantie
Ab van Kerkwijk is dus echt niet van de één op de andere dag weg uit de winkel, voorlopig blijft hij zelf nog volop aan het werk. Niet gek voor iemand die al bijna 40 jaar zo veel uren per week werkt. “Ik ben het niet anders gewend dan zes dagen in de week te werken. Alleen is het de komende jaren wel de bedoeling om iets meer vrije tijd te gaan nemen. Dat ik in ieder geval gewoon een weekje op vakantie kan, terwijl de boel hier gewoon blijft draaien. Zo verdwijn ik op een natuurlijke manier steeds wat meer uit de winkel, totdat Rosan het gewoon helemaal zelf doet.”

Er zijn wel een aantal zaken waar Rosan zich op wil storten. “De website mag wel wat moderner, net als een aantal systemen waar we mee werken. Maar verder wil ik ook niet te veel veranderen en het werk van mijn vader voortzetten. Iets wat goed is moet je ook niet te veel veranderen.” 

Ab: “De persoonlijke aandacht is altijd de kracht van deze winkel is, ik vind dat heel belangrijk. We hebben wel eens een vaste klant in de winkel gehad die ziek was en inmiddels was opgegeven. Ze nam de moeite om ons persoonlijke te komen bedanken. Ze vond dat ze al die jaren zo prettig was geholpen. Dat is toch bijzonder?”

Verandering
Toch is er ook in de sieradenindustrie het nodige verander in 40 jaar tijd. Ab: “Vroeger droeg iemand een sieraad zijn of haar leven lang en werd het bijvoorbeeld een erfstuk. Vandaag de dag is de omloopsnelheid veel hoger. Iemand draagt een sieraad een paar jaar en wil daarna iets nieuws. Wij moeten dus zorgen dat we de trends goed in de gaten houden en daar goed op inspelen. Ook sociale media spelen natuurlijk een grotere rol, maar dat is niet zo mijn ding. Daar mag Rosan zich mooi op gaan storten.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 21 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws gisteren
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden