• 'De Vier Kubussen' worden aanschouwd.
• 'De Vier Kubussen' worden aanschouwd. Foto: Mimi van Rossem

Minimuseum in buitenlucht Leerdam

Algemeen 420 keer gelezen

LEERDAM • Taratata, trompetgeschal kondigde vorige week donderdagmiddag een bijzondere gebeurtenis aan, want Leerdam is weer een museum rijker. Het betreft weliswaar en mini museum gevestigd in de kubussen die achter de Grote Kerk staan en je hoeft er geen entreekaartje voor te kopen om de kustwerken te zien, maar toch.

Leerlingen van groep acht van de Floris Radewijnszschool hebben samen met wethouder Cees Taal dit bijzondere museum ’De Vier Kubussen’ geopend. Zij speelden de hoofdrol, want in iedere kubus staan vaandels die de leerlingen onder leiding van kunstenares Marleen van Zwienen op school hebben gemaakt. Voor de opening gingen de leerlingen naar de Kustplaats op de Markt waar eigenaar Tom van Campenhout op hen stond te wachten.

Vaandels
In de Kunstplaats zijn echte vaandels van muziek en zangverenigingen te zien, waarover Van Campenhout iets vertelde. Enkele leerlingen kregen op de valreep nog een snelcursus muziek maken, waarna ze in optocht naar het Kerkplein gingen. Voorop liep de gemeentelijke cultuurambtenaar Dick Advocaat die een echt vaandel droeg.

Het minimuseum is tot stand gekomen door de KIOR die zich inzet voor kunst in de buitenruimte. Zij hebben de kubussen die eigendom zijn van de gemeente geadopteerd. Sinds de plaatsing waren de kubussen ingericht met stukken die in de Glasblazerij werden gemaakt. De KIOR zal er vanaf nu voor zorgen dat er steeds wisselende kunstwerken in de kubussen te zien zijn.

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden