• De bezorgde bewoners van de Tiendweg.
• De bezorgde bewoners van de Tiendweg. Foto: Gertjan den Ouden

Bewoners Tiendweg vrezen voor heischade: ‘De gemeente zei dat men zou gaan boren’

Algemeen 5.063 keer gelezen

LEERDAM • Over enkele weken wordt er gestart met een nieuwe fase van het bouwen van nieuwbouwwoningen in de Broekgraaf in Leerdam. Positief zou je zeggen, maar niet voor de bewoners van Tiendweg 144 t/m 166. Doordat hun huizen zo’n 100 jaar oud zijn en door het type fundering waarop de huizen staan, is er op het moment dat men gaat heien een groot risico op schade aan de woningen. De bewoners zijn vanaf het begin van het project in gesprek met de gemeente, die lange tijd aangeeft dat er niet geheid gaat worden, maar geboord. Nu, vlak voordat de bouw van start gaat, blijkt dat er toch geheid gaat worden. “We hebben al volop schade door de grondverzetwerkzaamheden die vorig jaar zijn uitgevoerd.”

Inspraak
“We zijn vanaf dat de bouwplannen er waren op de hoogte gehouden door de gemeente en hebben ook inspraak gehad”, vertellen de bewoners van de Tiendweg. “Zo was het plan eerst om de nieuwe woningen met hun rug naar ons toe te zetten. We hebben toen voorgesteld de huizen te draaien, zodat het meer een open geheel is en wij ook betrokken zijn bij de nieuwe wijk.”

“Hier is men in meegegaan. We hebben toen ook al meteen aangegeven dat het vanwege het bouwjaar van onze woningen en de fundering een groot risico is om te gaan heien. Er is toen tegen ons gezegd dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Er zou niet geheid gaan worden, maar geboord.”

Schade door grondverzet
So far so good, maar vorig jaar tijdens het grondverzet ontstaan letterlijk de eerste scheuren, namelijk in de woningen aan de Tiendweg. Aan de buitenkant van de huizen, maar ook in woon-, bad-, en slaapkamers.

De bewoners: “De schades zijn door het hele huis te zien. Er is daarop wel een schade expert komen kijken die door de gemeente is ingeschakeld, maar die stuurt ons met een kluitje het riet in. Alle huizen hier hebben namelijk schade, maar de één een stuk meer dan de ander. Toch worden we afgescheept met ieder hetzelfde bedrag. Vervolgens staat er dan in de kleine lettertjes dat wanneer we dat document ondertekenen geen aanspraak meer kunnen maken op een vergoeding bij eventuele vervolgschade.”

Als klap op de vuurpijl krijgen de bewoners een paar weken geleden te horen dat er tóch geheid gaat worden. En dus zijn ze zorgen groot: “We krijgen zo het idee dat nieuwbouw boven alles gaat. Natuurlijk snappen ook wij dat er gebouwd moet worden, maar toch niet ten koste van mensen die al een huis hebben in de omgeving?”

Geen toezegging
De gemeente laat in een reactie weten dat er nooit sprake is geweest van een toezegging om te gaan boren, maar dat er ergens onderweg ruis op de lijn is ontstaan. “Er is aangegeven dat er gekeken wordt om ervoor zorg te dragen dat schade wordt voorkomen. Een mogelijkheid is dan boren. Dat betekent: een onderzoek of dit mogelijk is.”

“De aannemer/ontwikkelaar die al veel woningen in de Broekgraaf heeft gebouwd, gaat de klus klaren. Zij hebben onderzocht of boren mogelijk is en dat blijkt niet het geval. De Omgevingsdienst heeft dit ook aangegeven in een advies en ook de heier heeft een advies opgesteld met dezelfde strekking. Verder worden er voor de start van de bouw trillingsmeters geplaatst door de aannemer. Als tijdens het heien blijkt dat er te veel trillingen zijn, dan worden de werkzaamheden gestopt. De ontstane schade aan de woningen wordt na de totale werkzaamheden (dus niet alleen het heien) in kaart gebracht en voldaan aan de bewoners.”

Kul-verhaal
Deze woorden leiden tot ergernis bij de bewoners, die aangeven dat er écht beloofd is dat er niet geheid zou gaan worden. En dat dit grote gevolgen gaat hebben is volgens hen zeker. Ze schakelden namelijk zelf ook een expert in op het gebied van funderingsschades. De expert heeft onder andere ervaring met schadegevallen als gevolg van de aardbevingen in Groningen.

Hij stelt: “Blijkbaar wordt er bewust een risico genomen op schade om welke reden dan ook. Gelet op de bodemeigenschappen ter plaatse en het type fundering van de woningen is het risico op schade op voorhand al groot en is het inheien van funderingspalen op korte afstand vast en zeker een risico op schade. Hoe groot dit risico precies is kan moeilijk zonder meer worden gesteld en zal uit onderzoek moeten blijken. De aannemer is aan de bewoners verplicht om schade te voorkomen en/of zoveel mogelijk te beperken. Het verhaal dat boorpalen niet mogelijk zijn in deze grond lijkt een kul-verhaal en een andere, namelijk financiële reden, te hebben.

Gesprek 
Deze week staat er een gesprek op de agenda tussen de bewoners, de gemeente en andere betrokken partijen om te praten over de uitkomst van het onderzoeksrapport waaruit bleek dat er niet geboord kan worden. Wordt dus vervolgd.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden