• Aanbieding van het Smeekschrift der edelen aan Margaretha van Parma, olieverf op doek op paneel, collectie gemeente Vijfheerenlanden (aankoop 2022).
• Aanbieding van het Smeekschrift der edelen aan Margaretha van Parma, olieverf op doek op paneel, collectie gemeente Vijfheerenlanden (aankoop 2022). Foto: Aangeleverd

Gemeente Vijfheerenlanden koopt bijzonder schilderij van het Smeekschrift der Edelen

Algemeen 2.961 keer gelezen

VIANEN • De gemeente Vijfheerenlanden heeft een negentiende-eeuws schilderij aangekocht in aanvulling op de kunstcollectie die de rijke geschiedenis van de streek laat zien. Deze aankoop kon worden gedaan na een tip van een oplettende inwoner van Vianen, die bemerkte dat het schilderij te koop kwam. De schilder werkte waarschijnlijk in de omgeving van de Belgische kunstenaar Henri Leys (1815-1869).

Het schilderij verbeeldt een bijzondere gebeurtenis uit de geschiedenis van Vianen. Op 5 april 1566 boden meer dan tweehonderd edelen een smeekschrift aan landvoogdes Margaretha van Parma aan. Dat gebeurde onder leiding van Hendrik van Brederode, de heer van Vianen. In het smeekschrift vroegen de edelen om versoepeling van de inquisitie en meer religieuze vrijheid. 

Geuzen
Hoewel er maar weinig gehoor werd gegeven aan het smeekschrift zelf, is deze bijeenkomst om een andere reden in de geschiedenisboeken terechtgekomen. Toen de edelen binnenkwamen zou haar adviseur Charles de Berlaymont tegen Margaretha hebben gezegd: ‘Vrees niet mevrouw, het zijn slechts bedelaars’. Van het Franse woord voor bedelaars – gueux – werd het woord geuzen afgeleid, wat de edelen als een letterlijke geuzennaam voerden.

Belangrijk verhaal 
Wethouder Christa Hendriksen is blij met de aankoop. “Met dit schilderij heeft de collectie van de gemeente Vijfheerenlanden een prachtige illustratie van een belangrijk verhaal omtrent de Vianense en landelijke geschiedenis. Het vormt dan ook een mooie combinatie met de geuzenpenning die de gemeente in 1989 wist te verwerven. De geuzen droegen deze penningen als teken van hun overtuiging in de strijd om meer vrijheden.”

Het schilderij wordt gerestaureerd voordat het aan de inwoners van gemeente Vijfheerenlanden gepresenteerd wordt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden