Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lezing in Lexmond over werk van Oorlogsgravenstichting

Algemeen 222 keer gelezen

LEXMOND/HEI- EN BOEICOP • De Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop verzorgt op woensdag 6 april een lezing over het intensieve werk van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, die wereldwijd meer dan 50.000 oorlogsgraven beheert. Spreker is voorlichter Peter Raadgever. De lezing begint om 20.00 uur in het Historium aan de Kortenhoevenseweg 28 in Lexmond.

De stichting werd opgericht op 13 september 1946 met als doel de Nederlandse oorlogsgraven te onderhouden en in te richten, ook om aan de jeugd te laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De stichting onderhoudt niet alleen de graven maar zoekt ook naar de informatie achter de graven.

50.000 oorlogsgraven
Het werk binnen de stichting wordt gedaan door enkele betaalde personeelsleden en een groep vrijwilligers. De belangrijkste taak van de stichting is het onderhouden van 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. Deze liggen verspreid over meer dan 50 landen in 5 continenten. Dit zijn niet alleen graven van militairen, maar ook van burgers die zijn gesneuveld ten tijde van oorlog. Naast het beheer van de Nederlandse graven heeft de stichting ook nog 9000 graven in beheer van geallieerde militairen. Verder organiseert ze reizen naar erevelden in het buitenland.

De stichting tracht tevens te voorkomen dat oorlogsgraven verloren gaan. Op het moment dat een begraafplaats een graf uit de Tweede Wereldoorlog wil ruimen, probeert de stichting het stoffelijk overschot te verplaatsen naar ereveld Loenen. Betreft het graf een militair die gesneuveld is in de meidagen van 1940, dan wordt het stoffelijk overschot herbegraven op Ereveld Grebbeberg. Er vinden gemiddeld 35 herbegravingen per jaar plaats.

Excursie
Als vervolg op de lezing, organiseert de historische vereniging op zaterdag 23 april een excursie naar het Ereveld Grebbeberg. Peter Raadgever zal daar een rondleiding geven. Na een uitgebreide lunch in Rhenen voert de excursie ’s middags naar museum Veenendaal, waar onder meer de geschiedenis van de Scheepjeswol en de Pandasigaartjes worden behandeld. Ook is er de fraaie expositie te zien van realist Henk Helmantel. Opgave is mogelijk door een bericht te sturen naar info@vhlhb.nl. Meer informatie is te vinden op https://vhlhb.nl.

Op de begraafplaats van Hei- en Boeicop liggen zes vliegeniers begraven, die in 1943 boven het dorp werden neergeschoten. Jaarlijks vindt bij deze militaire graven een indrukwekkende herdenking plaats. Na twee digitale herdenkingen staan belangstellenden komende 4 mei weer fysiek rond de graven. De graven vallen onder de zorg van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, die wereldwijd meer dan 50.000 oorlogsgraven beheert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden