• Oranje Stichting 3045 Leerdam.
• Oranje Stichting 3045 Leerdam. Foto: Aangeleverd

Oranje Stichting 3045 druk met voorbereidingen Dodenherdenking en Koningsdag

Algemeen 1.459 keer gelezen

LEERDAM • Vanaf het moment dat Leerdam opging in de gemeente Vijfheerenlanden moest er meer initiatief uit Leerdam zelf komen voor de invulling van Koningsdag. Hieruit ontstond Oranje Stichting 3045, wat ook het programma bij de Dodenherdenking verzorgt. “Leuk dat er weer wat staat te gebeuren na twee coronajaren.”

“We hebben echt geprobeerd om met wat nieuwe dingen te komen”, vertellen John Boekelman en Wilna Kars van de stichting. “Zo trekt de Montfoortse Oldtimer Klub door de stad. Ze worden voorgegaan door Muziekvereniging de Bazuin en eindigen dan op het Oranjeplein, waar de auto’s tussen 13:00 uur en 15:00 uur te bewonderen zijn. Het wordt echt een mooie optocht, die absoluut het bekijken waard is.”

Fotowedstrijd
Verder is er op het Kerkplein de traditionele aubade, treedt het Nederlandstalige gezelligheidskoor meSted op en kunnen kinderen aan de slag met balonnen, knutselen of worden ze in de schmink gezet. Ook is er een fotowedstrijd. Wie er het origineelst, uitbundigst en/of gekst uitgedost op staat, wint een leuke prijs.

Rondom de dodenherdenking heeft Stichting 3045 dus ook het programma opgesteld. Men heeft de Basement Band bereid gevonden om het geheel muzikaal aan te kleden. Boekelman: “Er zal vanaf 19.10 uur een stille toch plaatsvinden die begint en eindigt bij het stadskantoor. Bij de herdenking zelf is ook burgemeester Sjors Fröhlich aanwezig, die een toespraak zal houden. Ook zullen er twee leerlingen van De Joost een gedicht voordragen. 

Fioole-fakkel
Er worden uiteraard weer kransen bij het monument gelegd en de Fioole-fakkel wordt volgens de traditie aangestoken.” De Fioole-fakkel is in handen van een school uit Leerdam dit dat jaar het meest wordt betrokken bij de dodenherdenking. Zo maken ze het monument schoon en wordt er extra aandacht besteed aan onderwerpen als vrede en vrijheid op die school. De fakkel wordt dit jaar overgedragen door De Juliana aan de Wilhelmina.

Stichting 3045 kan nog vrijwilligers gebruiken die willen helpen bij het opbouwen en afbreken of die andere hand- en spandiensten kunnen verlenen. Geïnteresseerden mogen zich melden via stichting3045.leerdam@gmail.com. Wie op Koningsdag een kram wil huren voor 25 euro mag mailen naar marktkraamleerdam@outlook.com. Ook kan men ‘vriendje voor tientje’ worden. Meer informatie hierover is te vinden op de Facebook-pagina van de stichting. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden