• Jan Geereking en Jean-Pierre Scheerings van Maatje Vijfheerenlanden.
• Jan Geereking en Jean-Pierre Scheerings van Maatje Vijfheerenlanden. Foto: Gertjan den Ouden

Maatje Vijfheerenlanden ‘We kunnen nog meer mensen met schulden helpen’

Algemeen 930 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Stichting Maatje Vijfheerenlanden helpt al enkele jaren mensen die, om wat voor reden dan ook, in financiële moeilijkheden verkeren. Ruim 40 vrijwilligers zetten zich in als ‘maatje’ om onder andere te helpen bij het maken van een huishoudboekje en mensen te ondersteunen wanneer ze contact zoeken met schuldeisers. Maatje zou echter nog veel meer mensen kunnen helpen dan men nu doet. “Men moet ons in een eerder stadium al weten te vinden.”

Dat laatste zeggen Jan Geereking en Jean-Pierre Sprengers, coördinatoren bij Maatje Vijfheerenlanden. Sprengers vertelt: “Veel mensen die bij ons terecht komen met schulden zitten niet pas net in een moeilijke situatie. Gemiddeld komen ze pas na drie tot vijf jaar bij ons, wanneer schuld al 40.000 euro kan bedragen”

“De groep mensen waar we mee werken hebben over het algemeen ook niet hoogste inkomens. Zie 40.000 maar eens terug te betalen, wanneer je leeft van een uitkering of net meer verdient dan het minimumloon. Wij kunnen mensen dan wel helpen om bij de juiste instanties te komen, maar het is niet direct waar we voor in het leven zijn geroepen.”

Aan de keukentafel
Geereking vult aan: “Om aan te geven hoe groot het probleem binnen onze gemeente is: Er zitten ruim 5.000 huishouders in de drie hoogste risicocategorieën, gekeken naar betalingsgedrag. Onze kracht zit hem in het helpen bij de zogenoemde onderhandelbare schulden, denk aan bedragen tot 10.000 euro.”

“Wanneer mensen bijvoorbeeld een hoge energierekening op de mat krijgen, doordat ze hun maandelijkse lasten niet hebben aangepast op de huidige energieprijzen. We beginnen altijd bij iemand aan de keukentafel, daar voelt men zich toch het meest vertrouwd.”

Kasboekje
Sprengers: “Onze maatjes gaan vervolgens bijvoorbeeld aan de slag om samen met de cliënten een kasboekje op te stellen. Heel eenvoudig op papier zetten wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Door incidentele bedragen zoals de APK-keuring van de auto ook te verdelen over het hele jaar krijgt men een beter inzicht in de eigen portemonnee.”

Meer dan de helft van de deelnemers aan een traject bij SchuldHulpMaatje heeft zichzelf opgegeven. Belangrijk is het dus dat zo veel mogelijk mensen van het bestaan van de vrijwilligersinstelling weten. Hiervoor is samenwerking met de lokale politiek, maar ook met andere organisaties noodzakelijk. 

Samenwerken
Geereking: “We werken al samen met voedselbanken en een aantal woningcorporaties. Wanneer zij het vermoeden hebben dat mensen financieel in zwaar weer zitten, kunnen ze hen op de hoogte brengen van ons bestaan. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat zij ook goed tegen die mensen vertellen wie we zijn en hoe we te werk gaan. Men moet namelijk niet het idee krijgen dat wij van de bewindvoering zijn, dat schrikt juist af.”

Sprengers: “We zoeken nu bijvoorbeeld ook contact met huisartsen. Mensen die in de schulden zitten, krijgen vaak ook fysieke of mentale klachten. Wanneer ze dan bij de huisarts terecht komen, kunnen die over ons vertellen en doorverwijzen.”

Vroegsignalering 
Wat Geereking en Sprengers betreft kan en moet die vroegsignalering echter nog veel beter. Om dat te bereiken zou het ook helpen als de lokale politiek zich hier nog meer voor zou inzetten.

Geereking: “Hoe meer aandacht hoe beter. Je ziet in steden waar het onderwerp hoog op de agenda staat dat er resultaten worden geboekt. Een gemeente kan meer doen dan alleen brieven sturen. . Alles om er maar voor te zorgen dat wij op tijd worden ingeschakeld en aan de slag kunnen om mensen weer financieel zelfredzaam te maken.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden