Afbeelding

Kandidaat-raadsleden in debat op Glaspark: talentvolle politici, maar weinig interesse jeugd in lokale politiek

Algemeen 764 keer gelezen

LEERDAM • In de kantine van het Glaspark in Leerdam heeft gisteravond het jongerendebat plaatsgevonden. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week gingen jonge kandidaat-raadsleden van alle acht de politieke partijen uit de gemeente Vijfheerenlanden met elkaar in debat over thema’s die spelen onder jongeren. Conclusie: er zijn genoeg talentvolle politici in Vijfheerenlanden, maar er is weinig interesse onder jongeren voor de lokale politiek. 

Dico Baars (ChristenUnie), Eline den Hartog (CDA), Thomas van Montfoort (PvdA), Kees Vermaat (SGP), Anouk Fransen (VVD), Pascalle van Hemert (D66), Thomas Uittenbogaard (VHL Lokaal) en Brigitte van Brakel (GroenLinks) namen namens hun partij deel aan het debat. Op Baars en Vermaat na was het voor iedereen zijn of haar debatdebuut. 

Tijdens de eerste ronde kregen de politici een filmpje te zien van inwoner Freek Wollaard, die met een camera bij bushalte Lekbrug-oost aan jongeren onder andere vroeg wat hen bezighoudt, wat ze missen in Vijfheerenlanden en in hoeverre ze überhaupt op de hoogte zijn van de aankomende verkiezingen. Uit dat laatste bleek dat de binding van jongeren met lokale politiek niet erg sterk is, weinig jongeren zijn ervan op de hoogte dat ze volgende week mogen stemmen.

Woningmarkt grootste zorg
Grootste zorg onder jongeren is de woningmarkt. Volgens de SGP moet er worden gekeken naar de mogelijkheid om senioren en jongeren samen te laten wonen, de één bijvoorbeeld op de benedenverdieping van een woning en de andere op de bovenverdieping. De ChristenUnie steunde dit punt, maat vindt ook dat er bijvoorbeeld gekeken moet worden naar plekken waar ruimte is voor ‘tiny houses’.

Veel jongeren gaven in het filmpje aan te twijfelen of ze wel in Vijfheerenlanden willen blijven wonen. Volgens Thomas van Monfoort (PvdA) reden te meer om te zorgen voor voldoende woningen binnen de gemeente, maar ook om met jongeren om de tafel te gaan om te vragen waar zij behoefte aan hebben.”

Openbaar vervoer
Een ander onderwerp wat werd aangesneden was het aanleggen van een tramlijn tussen Vianen en Utrecht. D66 reageerde hierop door stellen dat er zeker iets moet gebeuren met het openbaar, maar dat het aanleggen van een tramlijn niet eenvoudig te realiseren is.

Liever kijkt men naar de mogelijkheid om een directe treinverbinding aan te leggen tussen Breda en Utrecht, met Vianen als tussenstop. Ook VHL Lokaal onderstreepte het belang van een goede ov-verbinding, maar niet per se via de tram. 

Case jongerenwerker
In de tweede ronde schetste jongerenwerker Tijmen Klinkhamer een case. Deze case ging over een jongen van 21, die praktisch is opgeleid, geen woning kan vinden, in aanraking komt met het dealen van drugs en uiteindelijk ook het gebruiken ervan en die op straat terecht komt. Aan de partijen de vraag hoe men dit had kunnen voorkomen.

Volgens Eline den Hartog van het CDA voelen jongeren zich het beste begrepen door andere jongeren en moet daar op ingespeeld worden. Anouk Fransen van de VVD reageerde door te zeggen dat ook de ouders van deze kinderen ergens voor hulp terecht moeten kunnen. 

Vragen uit het publiek
In de derde en laatste ronde kregen mensen uit de zaal de gelegenheid om vragen te stellen. Het leidde onder andere tot de discussie of er behoefte is aan een mbo of hbo school binnen de gemeente, waar nu enkel basis- en middelbare scholen te vinden zijn. Zowel GroenLinks als D66 pleitte voor de komst van een mbo-school, terwijl de ChristenUnie en de SGP er de noodzaak niet van inzien.

Al met al een interessante avond, waarvan wel gezegd moet worden dat het jammer was dat er weinig jongeren waren onder het aanwezige publiek. Als gezegd, in het getoonde filmpje in de eerste ronde was al te zien dat weinig jongeren weten dat de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn. Veel van de deelnemers aan het debat zijn ook actief voor jongerenplatform Jong VHL en willen dus graag vaker in gesprek met jongeren over hun wensen. Voor de jonge politici lijkt er dan ook een belangrijke taak te liggen de komende jaren. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden