Edwin en Astrid Kamper met de cake van de maand maart (Griekse yoghurt met rood fruit).
Edwin en Astrid Kamper met de cake van de maand maart (Griekse yoghurt met rood fruit). Foto: Levien Vermeer

Bakkerij de Jager viert feest: 55-jarig jubileum

Algemeen 1.794 keer gelezen

LEERDAM • Oh heerlijk, croissantjes, net uit de oven; die geur! ,,Ja, die geur is gevaarlijk” lacht brood- en banketbakker Edwin Kamper (35). Het bakker zijn zit hem in het bloed beweert hij. ,,Ik wilde niets anders doen, ook al hebben mijn ouders me gewaarschuwd dat je dag en nacht aan het werk bent.” 

Dus volgde hij de vakschool in Wageningen en studeerde daarna nog drie jaar commerciële economie aan de Hogeschool Amsterdam. Nu is hij allround bakker en sinds dertien jaar vennoot van ouders Bertie de Jager (64) en Teunis Kamper (66). Hij maakt vijfentwintig soorten gebak en bedenkt steeds weer iets nieuws. ,,We hebben bijvoorbeeld een cake van de maand met verschillende smaken, die passen bij het seizoen.”

Begrip in Leerdam
Bakkerij De Jager bestaat 55 jaar en is een begrip in Leerdam. Opa en oma De Jager begonnen in 1967 met hun bakkerij annex winkel aan de Vlietskant nummer 30. Moeder Bertie merkt op: ,,Toen mijn man en ik de zaak overnamen in 1984 was het een bloeiend bedrijf.”

“Ik ben altijd trots op hen geweest dat ze dat in zeventien jaar bereikt hebben vanuit een heel klein winkeltje van maar 35 vierkante meter.” Tegenwoordig is bakker De Jager een onderneming met in totaal vijf winkels en een in 2017 gebouwde gesplitste bakkerij in Gildenstraat 35. 

Bakken in aparte ruimte 
Edwin legt uit: ,,Je wilt geen stuivend meel in je banketroom hebben, daarom wordt brood in een aparte ruimte gebakken.” En er is nog een verschil: ,,De temperatuur in de broodbakkerij ligt tussen de 23 en 25 graden, die is in de banketbakkerij maximaal 18 graden, want anders protesteert de slagroom.” Boven de bakkerij is een kantoor, waar zijn zus Astrid (31) twee dagen per week te vinden is. De andere vier werkt ze in het onderwijs met jongeren die speciale aandacht nodig hebben.

Allerbeste grondstoffen
Astrid is verantwoordelijk voor de administratie, reclame, webshop, en sollicitaties. ,,En ik stel de roosters samen voor onze winkeldames. Dat zijn er 25, en vooral in de vakantieperiode is dat een hele logistieke operatie met vijf winkels.” Broer en zus investeren in de toekomst, maar verder groeien zijn ze niet van plan. ,,We willen zo goed mogelijk aan de vraag van de klant voldoen en met de supermarkt concurreren op kwaliteit” zeggen ze.

Speciale broodsoorten  
,,De afgelopen tien jaar is er veel vraag naar speciale broodsoorten, zoals lactose- en glutenvrij, koolhydraat-arm, speltbrood en vegan. We spelen snel op de trends in” zegt Edwin. ,,We werken met de allerbeste grondstoffen en maken ons zorgen over de oorlog in Oekraïne, omdat een behoorlijk percentage tarwe uit die regio komt.”

Op 14 mei staat de Open Dag in de bakkerij gepland. Iedere belangstellende is welkom, verzekeren broer en zus. ,,De bakkers zijn aan het werk en bereid met alle liefde over hun ambacht te vertellen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden