• De overhandiging van de cheque van de VriendenLoterij.
• De overhandiging van de cheque van de VriendenLoterij. Foto: Aangeleverd

Expositie Glazen Kraal in Nationaal Glasmuseum dankzij VriendenLoterij

Algemeen 496 keer gelezen

LEERDAM • De VriendenLoterij heeft zich met de toekenning van maar liefst 1.076.000 euro geschaard achter het project ’Onder Ons’. Hiermee zal het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden tussen 2023 en 2027 samen met 15 andere musea in Nederland, waaronder het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, tentoonstellingen maken met als basis de rijkscollectie in Leiden.

In het Nationaal Glasmuseum Leerdam gaat de ‘Onder Ons’ tentoonstelling over 3500 jaar glazen kralen. Glas is vanaf de oudheid tot nu gebruikt voor het maken van kralen. Kralen worden van oudsher gebruikt om het kwaad af te weren, om sociale status te laten zien, als symbool van macht en rijkdom, als ritueel voorwerp, als betaalmiddel, als handelswaar tot in alle uithoeken van de wereld. Ze zijn ter versiering van haar, lichaam, kleding en omgeving. Ook werden glazen kralen gemaakt als imitatie van kostbare edelstenen zoals diamant, robijn en jade.

RMO directeur Wim Weijland is verguld met de toekenning voor het project ‘Onder Ons’: “Dit is echt fantastisch. We zijn er erg blij mee dat we dankzij deze bijdrage van de VriendenLoterij zoveel nieuwe tentoonstellingen kunnen realiseren met andere Nederlandse musea.”

Geertje Jacobs, directeur van het Nationaal Glasmuseum, voegt hier aan toe: ‘’Na de tentoonstelling over 16de en 17de eeuwse schertsglazen die op 1 april van dit jaar zal openen is de expositie over glazen kralen in 2023 opnieuw een fantastische mogelijkheid om glas in alle breedte en door alle eeuwen heen te tonen. Dit initiatief van het RMO is, dankzij de deelnemers van de Vriendenloterij, een fantastische mogelijkheid om te delen in collectie, expertise en middelen.“

De tentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum zal één van de eerste tentoonstellingen in de looptijd van 2023-2027 zijn en gevolgd worden door tentoonstellingen in het hele land. Zo komen er exposities over Romeinen langs de Waal in De Bastei (Nijmegen) en over de Etrusken in Museum Wierdenland in Ezinge. In het Zeeuws Museum (Middelburg) komt een tentoonstelling over archeologische sieraden en voor het Archeon (Alphen aan den Rijn) wordt een tentoonstelling gemaakt over 100 eeuwen archeologie in Alphen en omgeving. Het Romeins Museum de Thermen (Heerlen) presenteert straks een expositie over wijn in de oudheid en het Stadsmuseum Rhenen over de vroeg Middeleeuwse geschiedenis van de Merovingers. Daarnaast komen er vijf feestelijke evenementen en tentoonstellingen rond vijf zogenoemde Parels, absolute topstukken van de Nederlandse archeologie, zoals de goudschat van Wieuwerd in Friesland en de Romeinse ‘Peelhelm’ uit Brabant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden