• Sfeerimpressie van de Heukelumse jaarmarkt.
• Sfeerimpressie van de Heukelumse jaarmarkt. Foto: Aangeleverd

Heukelummers tellen af tot jaarmarkt: ‘De avond ervoor hangt er altijd al een bepaalde sfeer’

Algemeen 700 keer gelezen

HEUKELUM • De jaarmarkt in Heukelum is altijd een hele happening. Niet alleen voor de inwoners van het dorp zelf, maar voor de hele regio. En dit jaar misschien wel meer dan ooit. Na twee jaar afwezigheid wegens corona hoopt de organisatie dit jaar weer een memorabele editie te organiseren. Vanaf vorige week kunnen geïnteresseerden voor een kraam zich weer inschrijven voor de feestelijke dag op 18 juni. Maar niet iedereen komt er zomaar tussen. 

“Wij doen namelijk ons best om een uniek aanbod aan verschillende stands te kunnen presenteren”, legt Ronald Looijen, penningmeester van Stichting Jaarmarkt Heukelum, uit. In totaal staan er zo’n 230 stands, maar we willen niks dubbel hebben. Er is dus bijvoorbeeld maar plek voor één poffertjeskraam. Daarnaast doen wij ons best om bijzondere kraamhouders aan te trekken. We willen niet enkel de standaard kraampjes hebben die je ook op een weekmarkt ziet. 

Bijzondere ambachten
Zo zijn er altijd wel een aantal bijzondere ambachten te vinden, zoals een sigarenmaker. Ook hebben we eens iemand gehad die vuurkorven maakte van wasmachinetrommels. Of een kraam waar je handgeschilderde naamborden kunt kopen. Natuurlijk zijn er ook kraampjes met eten, bijvoorbeeld een oesterstand met een eigenaar die een mooi verhaal heeft bij zijn product.”

Voorzitter Patricia de Ruiter vult aan: “En ook voor de kinderen is er genoeg te doen. We hebben een kinderplein waar onder andere springkussen zijn, ook voor de jongste kinderen. Juist die mix maakt onze jaarmarkt zo mooi, vind ik. Er is voor iedereen wat te doen van jong tot oud. We hebben een aantal kramen die jaarlijks terugkomen. Die zetten we dan ook op dezelfde plek neer, zodat de markt herkenbaar blijft voor het publiek.”

“De afgelopen jaren zijn we met de tijd meegegaan wat betreft activiteiten. Zo kon je de laatste keer een dj-workshop volgen of graffiti leren spuiten. Ook hebben we een muziekplein waarop lokale bandjes en zangers of zangeressen staan te spelen.”

Enthousiaste vrijwilligers
Gemiddeld trekt de Heukelumse jaarmarkt zo’n zes- à zevenduizend bezoekers. Bovendien zorgt de organisatie goed voor haar standhouders door ze van koffie, soep en broodjes te voorzien. Het vergt een hoop werk om het hele evenement in goede banen te leiden. De stichting doet het dan ook niet alleen, maar kan bouwen op meer dan honderd enthousiaste vrijwilligers.

De Ruiter: “Zonder hen zouden we het echt niet kunnen. Gelukkig zijn er zo veel mensen uit het dorp die zijn bereid om hun steentje bij te dragen. We vinden het belangrijk om goed voor de kraamhouders te zorgen. Als wij ons best doen voor hen, doen zij hun best voor de bezoekers. We versterken elkaar.”

Goede naam
Dat de Heukelumse jaarmarkt een goede naam heeft blijkt wel uit een anekdote van Ronald Looijen. “Ik was een keer in Zeeland op een markt en zag daar een kraam staan die interessant kon zijn voor op onze markt. Toen ik de kraamhouder aansprak en hem vroeg of hij interesse had om bij ons te komen staan, ving zijn buurman het gesprek op.

Die zei: ‘De jaarmarkt in Heukelum? Als je de kans krijgt om daar te gaan staan moet je het meteen doen! Dat is een hele mooie markt en ik probeer er al jaren, zonder succes tussen te komen.’ Het zegt wat over onze reputatie en over de exclusiviteit.”

Jubileum
Volgend jaar bij het 50-jarig jubileum heeft de organisatie wat verrassingen in petto. Bij de aankomende 49e editie gaat men vooral voor een oude vertrouwde jaarmarkt. De Ruiter: “Het is nu al bijzonder genoeg dat het na twee jaar, hoogstwaarschijnlijk, weer gewoon door kan gaan. De avond vooraf hangt er altijd al een bepaalde sfeer in het dorp. Dan gaan de mensen hun ramen zemen en de stoep nog even netjes aanvegen, zodat alles er mooi bij ligt. Dat is een soort traditie geworden. Ik kan niet wachten tot het weer zover is.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden