Coach Luc van Esch thuis in Vianen
Coach Luc van Esch thuis in Vianen Foto: Levien Vermeer

Coach uit Vianen Luc van Esch: ‘Onze gedachten zijn net vliegen’

Algemeen 913 keer gelezen

VIANEN • “Deze week kwam ik een strip tegen van Casper en Hobbes. Bill Watterson creëerde daarmee een onvergetelijk duo; een heel ondeugend jongetje en zijn knuffel die, wanneer ze samen zijn, als ‘echte’ tijger opgevoerd wordt, waarmee Casper allerlei avonturen beleeft. Op het eerste plaatje zitten ze naast elkaar en Casper zegt: ‘weet je, soms is de wereld behoorlijk akelig’, en Hobbes antwoordt: ‘Daarom zijn dieren nou zo lekker zacht’. Op het volgende plaatje leunt Casper tegen zijn knuffel aan met een zucht, terwijl die zijn poot liefkozend op Casper’s hoofd legt. Superschattig. Je veilig voelen bij elkaar, daar deed het me aan denken. Dan kun je ook ontspannen, zelfs als het leven niet altijd meezit.”

En dat is wat coach Luc van Esch (48) uit Vianen door wil geven aan anderen; dat je veiligheid nodig hebt om te kunnen vertrouwen, en van daaruit in contact te staan met waar je naar verlangt, zodat je dat vervolgens kunt ontvangen. Vertrouwen betekent loslaten, schrijft hij in zijn nieuwste boek ‘Leven vanuit flow en intuïtie; manifesteren wat nú bij je past’. Vanaf eind deze maand is dat voor 22,50 euro bij de boekhandel te bestellen. Van Esch zegt: ,,Het kan ook via mij natuurlijk, maar ik steun de lokale boekhandel, dus moedig mensen aan het boek daar te kopen.”

Spannend
Hij studeerde bedrijfseconomie, zat in de marketing en sales. Op zijn 26e had hij alles. ,,Ik was net terug van een reis naar Zuid-Amerika met een vriend, en daarna kreeg ik een nieuwe auto, een prachtige vriendin, een topbaan. Maar toch voelde ik me niet gelukkig. We denken vaak ‘als ik dat en dat maar eenmaal heb, dan ben ik blij’. Dat is een illusie.” Binnen een jaar had hij alles ook weer verloren. Hij moest zich eerst bewust worden van de twee systemen in ons brein, legt hij uit.      

“Het basissysteem helpt ons te overleven, is altijd op zoek naar problemen om ze vervolgens op te lossen, en creëert emoties als angst en boosheid. Het andere systeem werkt door middel van onze zintuigen en richt zich op het hier en nu. Kom je dingen tegen die je niet wilt voelen, dan ga je weer nadenken.” En het denken kan alleen maar patronen herhalen, volgens Van Esch.

”Grote kans dat de herinneringen gepaard gaan met dezelfde emoties van teleurstelling en frustratie als vroeger, want de gedachten komen als vliegen af op de stroop van emoties. Waarom emoties en het bijpassende gedrag uit het verleden herhalen, als je in het nú contact kunt maken met waar je naar verlangt?” Toen hij ontdekte hoe hij ontspannen in ‘het nu’ kon leven, ging hij ervaren wat vertrouwen en loslaten brengt. Zowel in de kleine als ook grotere gebeurtenissen van het dagelijks leven. 

Eerlijk
Sinds achttien jaar is hij als coach werkzaam, geeft zowel online - als fysieke workshops, maar ook huiskamersessies in zijn eigen woonkamer. “Bij mij gaat alles zo soepel, dat gun ik een ander ook, maar je moet er wel iets voor doen, want vertrouwen op je gevoel is spannend. Iets nieuws is inspirerend en tegelijkertijd onbekend. In zo’n geval zijn we dan toch geneigd terug te vallen op de patronen uit het verleden.”

Hij nodigt zijn cursisten uit te vertrouwen op hun eerste intuïtie, en in het moment aanwezig te zijn. Het huis waar hij nu samen met zijn elfjarige zoon woont heeft hij door het volgen van zijn gevoel gekocht. “Alles klopt; de inrichting, de locatie, de tuin.” Diezelfde bijna puberende zoon maakt het leven ook pittig, geeft hij toe. Maar het blijft een kwestie van voelen en ervaren.

“Als ik gedachtenstromen tegenkom die bepaalde emoties genereren, kan ik mezelf daar uit halen door naar mijn zintuigen te gaan en een wandeling te maken bijvoorbeeld. En als ik echt bij het voelen van mijn emoties blijf, zijn die binnen een paar minuten weg en heeft de dominante laag van m’n hoofd geen invloed meer.”

Kijk voor meer informatie op www.flow-en-intuitie.nl en www.ontdekjezelf.com

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden