• VHL wil mantelzorgers beter ondersteunen.
• VHL wil mantelzorgers beter ondersteunen. Foto: MantelzorgNL

Mantelzorgers gemeente Vijfheerenlanden om mening gevraagd

Algemeen 443 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Hoe kunnen mantelzorgers in Vijfheerenlanden nog beter ondersteund worden?

Dat is de vraag die de gemeente Vijfheerenlanden de komende tijd wil uitwerken via het project ‘Verbeter de toegang tot mantelzorgregelingen’. Het Rijk biedt daarbij een jaar lang de helpende hand en daarom is er nu een unieke kans om met elkaar aan de slag te gaan. 

Er wordt begonnen met een vragenlijst zodat de mening van mantelzorgers en professionals meegenomen kunnen worden bij het project. Het gaat om vragen die te maken hebben met de toegang tot het mantelzorgpunt waar mantelzorgers terecht kunnen voor informatie, advies en praktische ondersteuning. Of bijvoorbeeld de toegang tot respijtzorg (vervangende zorg), huishoudelijke hulp of een urgentieverklaring voor een woning voor mantelzorgers.

Wat wordt verstaan onder ‘toegang tot mantelzorgregelingen’? Met toegang worden de dingen bedoeld die een mantelzorger moet doen om gebruik te kunnen maken van een mantelzorgregeling. 

Het aanvragen van een mantelzorgregeling verloopt via een van de volgende organisaties: Mantelzorgpunt, Wmo-loket, Zorgverzekeraar, Sociaal Team, Zorgorganisatie, Huisarts, Praktijkondersteuner huisarts, Wijkwinkel, Vrijwilligersorganisaties en/ of verenigingen en Kerken.

Vragenlijst
Mantelzorger of vertegenwoordiger van mantelzorgers? Dan wil de gemeente graag weten of mantelzorgers bekend zijn met de verschillende regelingen en zo ja, hoe zij de toegang tot deze regelingen ervaren en waar zij graag verbeteringen zouden zien. Wie onbetaald een partner, kind of ander familielid, vriend(in) of buur ondersteunt, bijvoorbeeld vanwege een langdurige ziekte, een verstandelijke of (sociaal) psychische beperking of hoge leeftijd, wordt mantelzorger genoemd.

De vragenlijst kan worden ingevuld op: www.samendoen.expert/vragenlijst. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. 

Wat levert deelname op? Door de vragenlijst in te vullen, zorgen mantelzorgers ervoor dat zij makkelijker toegang krijgen tot mantelzorgregelingen. Dat helpt om de mantelzorg beter te kunnen volhouden. 

Vragen over dit onderzoek? Mantelzorg VHL verzorgt de projectcoördinatie. Stuur een mail naar: info@mantelzorgvhl.nl of bel met Mantelzorg VHL: 0345-637363.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden