• Beherend regenten Kabel en Sørensen met de langst wonende bewoonster R. van Ooijen.
• Beherend regenten Kabel en Sørensen met de langst wonende bewoonster R. van Ooijen. Foto: H. VAN VROUWERF

Geboortedag Mevrouw van Aerden, stichteres het Hofje, met plezier gevierd

Algemeen 828 keer gelezen

LEERDAM • Het geboortejaar van Maria, 1672, staat in de geschiedenis bekend als het rampjaar. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Geen fijn jaar om geboren te worden.

De naam van Maria Ponderus is voor het nageslacht bewaard gebleven als Mevrouw van Aerden, stichteres van het Hofje van Aerden in Leerdam. Verder is over haar nauwelijks iets bekend. Uit haar huwelijk met de bijna dertig jaar oudere weduwnaar Pieter van Aerden werden drie kinderen geboren: Maria (1693), Maurits (1694) en Pieter (1698), allen gedoopt in de woonplaats van het gezin, Den Haag. Haar man moet culturele belangstelling gehad hebben: hij bezat een bescheiden schilderijenverzameling en een schelpenkabinet.

Dat de sterfdag van Maria van Aerden-Ponderus wordt gevierd, is omdat zij in haar testament heeft genoemd dat het een vrolijke dag is. Haar geboortedag en sterfdag zijn vrolijke dagen die door regenten samen met de bewoonsters van het Hofje gevierd dienen te worden. 

Mensen anno 2022 vragen zich vast af: ‘hoe kan je sterfdag een vrolijke dag zijn?’ Wel, Maria Ponderus was een zeer gelovige vrouw en sterven betekent voor christenen de overgang naar het eeuwige leven: daar hoef je dus niet rouwig om te zijn. Dat is iets om vrolijk van te worden. 

Net als van haar geboortedag, die eind januari dan ook in Leerdam met plezier gevierd werd, zeker nu het exact 350 jaar geleden is dat zij geboren werd. De bewoonsters kregen overeenkomstig het testament een fles wijn en een tarwebrood. Symbolisch, in de vorm van VVV-bonnen, kregen zij ook turf en ham.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne Oost.
Viaanse Sanne Oost Nederlands kampioen op onderdeel 'sprong' én seizoenskampioen Sport 17 uur geleden
• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 19 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden