• Els Schipper (links) en Birgit Ruiter zijn fel tegen de plannen voor het terrein van De Anker.
• Els Schipper (links) en Birgit Ruiter zijn fel tegen de plannen voor het terrein van De Anker. Foto: Rob Zantinge

Actiegroep Dijkwacht Maurik wil geen ‘Roompot aan de Rijn’

Algemeen 1.851 keer gelezen

MAURIK • Steeds meer inwoners van Maurik maken zich zorgen over de toekomst van de uiterwaarden van de Nederrijn in de omgeving van het dorp. Er is zelfs al een groepje verontruste dorpsbewoners gevormd, dat zich Actiegroep Dijkwacht Maurik noemt. De actievoerders stelden de gemeente Buren onlangs schriftelijk vragen over de kap van 1800 vierkante meter bos op het terrein van de voormalige steenfabriek De Anker. De vrees bestaat dat daar een vakantiepark verrijst, met alle gevolgen van dien.

‘De Anker’ is slechts één van de in totaal vier private stukken binnen de uiterwaarden en Natura 2000-gebied dat, volgens de actiegroep, een Roompot-achtig vakantiepark dreigt te worden. Er zijn plannen om de - deels verontreinigde - terreinen van de drie voormalige steenfabrieken om te vormen tot vakantieparken. De actiegroep heeft inmiddels honderden handtekeningen tegen de plannen verzameld. De verwachting is dat dit aantal nog oploopt.

Onaantrekkelijke huisjesparken
In de op 13 oktober gepresenteerde Ontwerp Omgevingsvisie Gemeente Buren wordt het gebied tussen Rijswijk en Eck en Wiel aangemerkt als recreatie-ontwikkelingsgebied. Volgens de actiegroep lijkt het slechts een kwestie van tijd dat drie voormalige steenfabrieken de functie vakantiepark krijgen. En dat een aantal familiecampings plaatsmaakt voor onaantrekkelijke huisjesparken.
De actiegroep zegt niet tegen de ontwikkeling van recreatie en economische groei te zijn, maar vindt dat de plannen in het landschap moeten passen. En dat de infrastructuur moet deugen.
“Het is een ondoordacht plan om een aaneenschakeling van vakantieparken te situeren in het meest kwetsbare en zeldzame stukje natuur dat ons gebied rijk is”, aldus Gerard Sturkenboom van de actiegroep. “Daarnaast gaat het om een gebied dat alleen ontsloten wordt via de smalle Rijnbandijk en dorpswegen. En die worden worden nú al als overbelast en verkeersonveilig ervaren.” Birgit Ruiter en Els Schipper, ook allebei lid van de Actiegroep Dijkwacht Maurik, komen met verschillende argumenten om het stukje natuur intact te laten. “Er wordt aan wandelyoga gedaan, een bever heeft er een burcht gebouwd, er zijn allerlei vogelsoorten - waaronder ijsvogeltjes en uilen - en diverse plantensoorten.” Volgens Schipper en Ruiter hebben investeerders grote plannen met het gebied. “Het gerucht gaat dat er een groot vakantiepark komt, maar daar zíjn er hier al zoveel van. Alles bij elkaar heeft ons doen besluiten actie te ondernemen.”

Te snel actie
De actiegroep ontstond toen een aantal vrouwen in Maurik gezellig aan de koffie zat en over de plannen praatte. Ze waren het er ook niet mee eens dat er door de gemeente veel te snel actie werd ondernomen, nadat op de gemeentepagina’s de ‘start stormschade’ was gemeld. “De provincie had vergunning verleend voor de bomenkap, het werd op de gemeentepagina’s gemeld als ‘start bomenkap’ en de volgende dag begon de kap meteen”, aldus Schipper en Ruiter.
Volgens beiden is het terrein van de voormalige steenfabriek De Anker al jaren niet meer in gebruik en ontstond langzaam maar zeker een natuurgebiedje. “Er leven veel insecten en vogelsoorten”, aldus Schipper en Ruiter. “En het water van de Nederrijn heeft de wortels van bomen blootgelegd, waardoor een unieke vorm is ontstaan. Het gebied is ook privégebied en verboden terrein. Er wonen al dertig jaar mensen anti-kraak en die moeten eruit.”

Beleggers
Uit de omgevingsvisie van de gemeente Buren zou blijken dat het niet bij de aanleg van één vakantiepark blijft, maar dat er in de toekomst nog een paar bijkomen. “Ze verkopen de gebieden in de uiterwaarden aan beleggers en daar wordt grof aan verdiend”, menen Ruiter en Schipper, “maar we hebben hier straks een overkill. We zijn bang dat we hier een lint van recreatieparken krijgen, waardoor we straks allemaal Eilanden van Maurik hebben. We hebben hier bovendien al familiecampings en de dijk is hier in de zomer overvol.”
Bij de actievoerders bestaat de vrees dat ook de infrastructuur van het dorp de massa’s toeristen niet aankan. “De bevoorrading van de JUMBO is al een probleem”, weten Schipper en Ruiter. Volgens het tweetal maken ook diverse deskundigen op het gebied van recht én natuur en landschapsbeheer deel uit van de actiegroep.
Mócht het de actievoerders lukken om de plannen te dwarsbomen, dan weten zij wel andere bestemmingen voor het terrein van de voormalige steenfabriek De Anker. “Je kunt het gebied openstellen voor omwonenden en toeristen. En er bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling inrichten. Dat levert ook wat op.”
Tot 1 december kan tegen de plannen van de gemeente Buren bezwaar worden gemaakt.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden