Op het sportcomplex waar de jaarlijkse, drukbezochte zeskamp plaatsvindt, wordt de nieuwe sporthal Lignum gebouwd.
Op het sportcomplex waar de jaarlijkse, drukbezochte zeskamp plaatsvindt, wordt de nieuwe sporthal Lignum gebouwd. Foto: Oranjever. Maurik

Oranjevereniging Maurik op zoek naar nieuwe bestuursleden

Algemeen 410 keer gelezen

MAURIK • “We hadden zeven bestuursleden”, zegt Eric van Rijswijk, al zeven jaar secretaris van Oranjevereniging Maurik. “De afgelopen tijd zijn we van zes naar vijf leden gegaan en nu zijn er zelfs nog maar vier bestuursleden. Twee anderen willen binnen een jaar vertrekken. Het wordt dus steeds moeilijk om iets te organiseren.”

“Vrijwilligers kunnen we genoeg krijgen, daar ligt het niet aan”, aldus Van Rijswijk. “We hoeven maar te kikken en ze helpen mee. Van de ongeveer achttienhonderd gezinnen in Maurik zijn er zo’n zeshonderd lid van onze vereniging. Handen genoeg dus, want veel leden zeggen: Als er wat te doen is, dan staan we voor jullie klaar. Alleen... organiseren willen de meesten niet. En als het bestuur steeds kleiner wordt, dan worden de evenementen dat ook.” Oranjevereniging Maurik is er volgens Van Rijswijk voor íedereen. “Van de jongste kinderen tot en met de oudste inwoners. We willen voor jong en oud dan ook zoveel mogelijk organiseren.”
Koningsdag, met onder meer een aubade en een optocht met versierde fietsen, is voor Oranjevereniging Maurik de belangrijkste én drukste dag van het jaar. Daarnaast is er de zeskamp met heel veel deelnemers op het evenemententerrein op ‘t sportcomplex. En ook op dat terrein heeft de vereniging pech, want daar wordt de gloednieuwe sporthal Lignum gebouwd.

Nieuwe locatie
“We moeten op zoek naar een nieuwe locatie”, verzucht Eric van Rijswijk. “En dus moeten we contacten leggen en terreinen bekijken, want de locatie moet op loopafstand zijn en ook weer niet te dicht bij de bebouwing, vanwege het geluid. Want dat is vaak meer dan de mensen lief is.”
De avond voorafgaand aan Koningsdag wordt jaarlijks de grote pubquiz gehouden. “Dat is altijd supergezellig”, aldus Van Rijswijk, “met allerlei teams, van jong tot oud, en met een externe presentator. We verzinnen zelf de vragen en voorzien de presentator van input. Als prijzen hebben we bijvoorbeeld een taart of champagne, gesponsord door de plaatselijke middenstand, maar het gaat natuurlijk vooral om de eer. Er doen aan de pubquiz telkens drie- tot vierhonderd mensen mee.”
Een ander hoogtepunt is een fietstocht, die vorig jaar richting de Utrechtse Heuvelrug zou gaan. Koningsdag werd vorig jaar door corona niet gevierd. Een alternatief programma was er ook niet.
Ook voor Burendag kan Maurik rekenen op de steun van de Oranjevereniging. Zo werden de balustrades van balkons van Zorgcentrum De Valentijn versierd met bloemenstickers en bloembakjes, om de ouderen een veiliger gevoel te geven.

Intocht Sinterklaas
Sinterklaas kan ook op de hulp van Oranjevereniging Maurik rekenen. De goedheiligman arriveert dit jaar op zondag 21 november met zijn stoomboot in de jachthaven van het MarinaPark en wordt vervolgens naar het Dorpsplein vervoerd. “Daar wordt voor de Sint een defilé georganiseerd”, aldus Van Rijswijk, “want dat is een doorstroomevenement en dat mág nu, tijdens corona. Kinderen lopen straks over een rode loper naar Sinterklaas, kunnen met hem op de foto of iets aan hem geven. Verder is er een kleurwedstrijd, waarvoor op de scholen en bij winkels in het dorp kleurplaten worden verspreid. Er zijn er al veel ingeleverd.”
Over het waaróm de Oranjevereniging Maurik ook Sinterklaas helpt, is Van Rijswijk duidelijk: “We moeten er zijn voor het hele dorp, dus ook voor de intocht”, legt hij uit. Het is duidelijk; voor dát soort zaken is er vanuit de gemeenschap hulp genoeg, maar het ontbreekt Oranjevereniging Maurik aan mensen die in het bestuur plaats willen nemen. “En het bestuur krimpt zodanig, dat we uiteindelijk te weinig mensen hebben om activiteiten te blijven organiseren”, aldus Eric van Rijswijk. “En dat zou eeuwig zonde zijn. We hebben snel behoefte aan mensen, zowel jongeren als ouderen, die het leuk vinden als het dorp bruist. Mensen die als groep iets willen organiseren, mensen die ideeën hebben. Ons draaiboek wordt jaarlijks bijgewerkt, dus het is ook niet te hoog gegrepen. We zijn een laagdrempelige vereniging, maar zaken moeten wel goed over worden gedragen en daar moeten we de tijd voor nemen.”
Wie een leuke, niet te moeilijke bestuursfunctie bij Oranjevereniging Maurik wel ziet zitten, kan mailen naar info@oranjevereniging-maurik.nl

Nieuwe bestuursleden
Het bestuur van Oranjevereniging Maurik is de laatste jaren aardig uitgedund. Het is naarstig op zoek naar enkele nieuwe leden. De vereniging werd kort na de bevrijding van Nederland opgericht. Koningsdag is jaarlijks het belangrijkste evenement, maar er worden ook andere evenementjes georganiseerd. De Dodenherdenking hoort ook al driekwart eeuw tot het ‘takenpakket’.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden