Mirella de Vree (links) en Ageeth van 't Hoog hebben écht zin in het jubileumjaar.
Mirella de Vree (links) en Ageeth van 't Hoog hebben écht zin in het jubileumjaar. Foto: Rob Zantinge

Jubileum SDG start met feest voor leden

Algemeen 701 keer gelezen

BUREN • Voor de in 1896 opgerichte muziekvereniging SDG uit Buren breekt zaterdag een feestelijk jaar aan. Dat jaar wordt ingeluid met een jubileumavond in De Prinsenhof, speciaal voor de leden van de 125-jarige muziekvereniging. Ageeth van ‘t Hoog, Mirella de Vree en Melissa van Oostrom vormen als SDG-leden samen de jubileumcommissie. Ze zijn al ongeveer een jaar druk met de voorbereidingen voor het jubileumjaar. 

Mirella en Ageeth vertellen graag over hun muziekvereniging. Melissa ook, maar zij kan - wegens vakantie - niet bij het gesprek zijn. Ageeth speelt bij SDG, in de sambaband, de blaaskapel en het orkest. Hierin bespeelt ze onder meer euphonium én ze slaat op de grote Surdotrom. De band heet Samba do Vizinhos, wat Samba uit Buren betekent. Mirella slaat op een klein trommeltje.

“Het wordt zaterdag een eigen feestje voor de leden”, vertellen Mirella en Ageeth. “Daarna is er elke twee maanden een activiteit voor de leden van de muziek. En volgend jaar, op zondag 15 mei, is er hier in Buren een jubileum-muziekspektakel voor de inwoners van Buren. Dat organiseren we samen met de commissie Muziekspektakel. Er zijn dan optredens van een bigband, klein orkest, Tiroler orkest, een muziekkorps, een kwartet en een bruiloftsband. Het jubileumjaar wordt op 24 september 2022 afgesloten met een jubileumconcert.”

Familietraditie
Voor zowel Mirella als Ageeth is muziek maken bij SDG een familietraditie. “Mijn opa was er bij, mijn moeder, ooms en tantes waren ook lid”, vertelt Mirella. Ook de vader van Ageeth speelde bij SDG, net als een zusje, een broer en dochter. “Het gaat vaak van generatie op generatie. Er zijn in Buren meerdere muzikale families.”

Opvallend binnen SDG is de sambaband, die in de plaats kwam van de drumband. Daardoor is SDG voor beginnende muzikanten ook iets laagdrempeliger geworden. “Voor een drumband moet je noten kunnen lezen, maar bij de sambaband wordt de muziek voorgespeeld en kun je die naspelen”, leggen Ageeth en Mirella uit. 

125 Jaar geleden werd er in Buren, door de notabelen, nog íets anders over muziek gedacht. “Het oprichten van de muziekvereniging werd toen bedacht door prominenten uit Buren, zoals de notaris en meneer De Kruijff. Zij deden zelf ook mee. Als je kon slaan, dan kon je meedoen. Toen waren het vooral klarinetten en trommels. Uniformen waren er niet, een pet of een hoed was goed genoeg.”

Pilotenuniformen
Uniformen kwamen er later wel. “Pilotenuniformen, geschonken door de KLM”, weten de dames van de jubileumcommissie. “Ze waren zwart met van die strepen op de schouders. Later hadden we blauwe uniformen, daarna grijs en vervolgens groen. Nu hebben we hippe bloesjes.”

SDG is op allerlei fronten actief. Zo wordt op dweildagen gespeeld, maar ook op markten, festivals en tijdens de Bloesemtocht. Er werd zelfs in Altenahr (Duitsland) gespeeld en ook op het Kersenfeest in Driel. “En hier in Buren, bij het voetbal en - met Kerst, Pasen en Advent - in kerkdiensten. Het is een hele sociale vereniging. Dat hoor je ook van mensen van buitenaf die nieuw zijn bij de vereniging. Zij worden er meteen bij betrokken en ervaren dat als een warm bad. En of je nou schoonmaakster bent of directeur; bij SDG maakt dat niks uit, hier is iedereen hetzelfde. En als je ziek bent krijg je een kaartje in de bus.”

Muziekavond
Het eerstvolgende optreden van SDG’s Burens Orkest is op zaterdag 6 november in de Sint-Lambertuskerk in Buren, tijdens een muziekavond met onder meer het kleinkoor en een organist. “Het is dan voor ‘t eerst dat we weer in de volledige bezetting spelen”, aldus Mirella en Ageeth. “Tijdens corona zijn we alleen actief geweest op Koningsdag en tijdens de dodenherdenking. Niet kunnen spelen tijdens corona was voor ons echt een groot gemis. Muziek maakt ook je hoofd leeg. Ontspanning is heel belangrijk en juist in die afgelopen, moeilijke tijd kon dat niet. We hebben individueel wél muziek gemaakt en digitaal samengevoegd. Je hebt dan het idee dat je toch samen iets doet. En we hebben de Oranjevereniging, die 75 jaar bestond en waar we goed mee samenwerken, op Koningsdag een serenade gebracht. Dat werd zeer gewaardeerd.”

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden