Het team achter het project 'Wijk-GGD' in de Krimpenerwaard. Van links naar rechts: Eswin Otte (jeugdcoördinator politie), Pieter Post, Jesse van der Hooft, Clara Kooreman (beleidsmedewerker sociaal domein gemeente Krimpenerwaard), Marjan Veldhuijzen (senior doelgroepen politie) en wethouder Lavinja Sleeuwenhoek.
Het team achter het project 'Wijk-GGD' in de Krimpenerwaard. Van links naar rechts: Eswin Otte (jeugdcoördinator politie), Pieter Post, Jesse van der Hooft, Clara Kooreman (beleidsmedewerker sociaal domein gemeente Krimpenerwaard), Marjan Veldhuijzen (senior doelgroepen politie) en wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. Foto: John Wijntjes

Gemeente Krimpenerwaard zet wijk-GGD’ers in

Algemeen 3.729 keer gelezen

BERGAMBACHT • Laat een vriendin plotseling niets meer van zich horen of zitten de gordijnen van de buurman al tijden dicht? Meld dit dan bij de wijk-GGD’ers.

Bovenstaande is de boodschap van het team achter het project ‘wijk-GGD’ in de gemeente Krimpenerwaard. Dit project is een pilot en draait om personen die verward of onbegrepen gedrag vertonen. Het doel is om deze mensen zo snel mogelijk passende zorg te kunnen geven. 

Pieter Post en Jesse van der Hooft van het Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden zijn de spil van het project. Zij zijn de wijk-GGD’ers die in de gemeente Krimpenerwaard het aanspreekpunt moeten zijn van iedereen met zorgen om een persoon die verward is of onbegrepen gedrag vertoont. De komst van de wijk-GGD’ers in de Krimpenerwaard moet de drempel om een melding te doen verlagen. En dat wordt nog best een uitdaging, denken beide mannen. “De Krimpenerwaard is uitgestrekt en heeft veel dorpen met een eigen cultuur. Mensen hangen hun vuile was niet graag buiten en dat maakt het lastiger om signalen op te pakken”, aldus Jesse. De wijk-GGD’ers kunnen daarom alle hulp gebruiken. Van inwoners, maar ook van instanties zoals scholen, huisartsen, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. 

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek van de gemeente Krimpenerwaard benadrukt het belang van een goede samenwerking tussen de verschillende partijen: “De wijk-GGD’ers zijn als het ware een verbindingsschakel tussen bijvoorbeeld de GGZ, woningcorporaties, de politie en Stichting Kernkracht waar ervaringsdeskundigen werkzaam zijn. We hebben elkaar echt nodig om ervoor te zorgen dat inwoners eerder in beeld komen en de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.” 

Achter de voordeur

Marjan Veldhuijzen is senior doelgroepen bij de politie Krimpenerwaard. Zij geeft aan waarom dit project ook voor de politie heel belangrijk is. “Het gaat om een kwetsbare doelgroep die vaak pas laat in beeld komt. Dit moet in een eerder stadium al gebeuren. Zo voorkom je escalaties en kunnen de mensen snel de juiste hulp krijgen.” Bij de politie komen veel meldingen binnen van verwarde personen, maar als de agenten in actie komen is de situatie meestal al geëscaleerd. Met de inzet van de wijk-GGD’ers moet dit voorkomen worden. Marjan: “De politie ziet niet alles, wij weten niet wat achter de voordeur gebeurt. De buren of vrienden weten dat misschien wel.” Volgens haar is het voor mensen ook lastiger om naar de politie te stappen. “Dat geeft toch meteen een bepaalde lading.” 

De wijk-GGD’ers daarentegen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Om zover te komen, willen Pieter en Jesse zichtbaar worden in de gemeente. Zo gaan ze met de wijkagenten op pad en willen een dagdeel in de Krimpenerwaard zitten werken. “Het moeilijkste is om contact te krijgen met de mensen”, vertelt Pieter. “Vervolgens moeten we ze overtuigen om hulp te zoeken.” Soms zijn mensen niet echt verward, maar weten ze de juiste weg naar hulp niet te vinden en hebben ze alleen wat ondersteuning daarbij nodig. Zoals bij een man van begin zeventig. Die kwam meerdere malen met vreemde verhalen naar het politiebureau. Uiteindelijk bleek de man gewoon eenzaam te zijn. Jesse: “Via Welzijn Krimpenerwaard wordt er nu actie ondernomen om de eenzaamheid op te heffen.”

Pieter geeft aan dat de wijk-GGD’ers slechts een schakel zijn in het hulpverleningsproces. “Wij willen er zo kort mogelijk bij betrokken zijn.” Dat betekent niet dat de mannen het snel opgeven. “Wordt er niet opengedaan of staan de mensen niet meteen open voor hulp? Dan blijven we het wel een tijdje proberen natuurlijk.” Jesse geeft aan wat signalen voor problemen kunnen zijn: “Bijvoorbeeld als je iemand een tijdje niet gezien hebt, de gordijnen langere tijd dicht zijn, iemand zichzelf slecht verzorgd of er sprake is van overmatig drankgebruik.”

Contact

Inwoners, professionals of instanties die een melding willen doen bij de wijk-GGD’ers kunnen contact opnemen met Pieter via 06 139 137 01 of PPost@ggdhm.nl. Jesse is bereikbaar via 06 572 501 41 of JvanderHooft@ggdhm.nl.

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 6 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 8 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden