• Pier Werksma (links) op excursie in het Stormvloedpolderbos tijdens zijn afscheid.
• Pier Werksma (links) op excursie in het Stormvloedpolderbos tijdens zijn afscheid. Foto: Margje Rijsdijk-Kooistra

Pier neemt afscheid van ‘zijn’ Stormpoldervloedbos

Algemeen 1.131 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Pier Werksma (78) is geestelijk vader van het Stormpoldervloedbos in Krimpen aan den IJssel. Vorige week vrijdag nam hij na vijftig jaar betrokkenheid afscheid van 'zijn' natuurgebied. Hij kreeg van de gemeente een Kristallen Roemer voor zijn inzet. Op het programma van het afscheid stond verder onder andere een excursie door het Stormpoldervloedbos.

"Dit kijkgat in het riet heb ik een tijdje geleden gemaakt tijdens een rondleiding met de burgemeester." Het is al snel duidelijk dat weinig mensen het Stormpoldervloedbos zo goed kennen als Pier Werksma. Al jarenlang woont hij in Zwolle, maar toch is hij regelmatig nog in Krimpen aan den IJssel. Of dat na zijn afscheid gaat veranderen? "Zeker niet. Ik zal hier nog best wel een keer zijn."

Afstudeerscriptie

Vorig jaar werd Pier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan het Stormpoldervloedbos. Een groot deel van zijn leven stond dan ook in het teken van de ontwikkeling en behoud van het natuurgebied. "Dat begon tijdens mijn studie weg en waterbouw in Delft", vertelt hij. Het schrijven van een afstudeerscriptie over het gebied in 1971 was de start van het project. 

Begin jaren zeventig wilde de gemeente het gebied beter toegankelijk maken. Het plan was een dam aan te leggen in de Sliksloot. Pier wees op het risico dat een dam de griend zou vervuilen en de boel zou dichtslibben, omdat er geen stroming zou zijn. Hij stelde voor om een brug aan te leggen. De gemeenteraad koos voor die optie. Onder leiding van Pier is vanaf dat moment gewerkt aan het toegankelijk maken van het Stormpoldervloedbos.

Vijftig jaar later is het Stormpoldervloedbos een uniek stukje natuur, waar recreanten de getijdenwerking vanaf het wandelpad kunnen bekijken. Tijdens de excursie wijst Pier de aanwezigen op het water wat het vloedbos dat moment vult. "Er is nu geen sterkte stroming, maar in de herfst en winter kan het water opeens heel hoog staan." Pier wijst ook op de boomtakken die zijn aangevreten door de bever en de broedplek van een groene specht. De flora en fauna in het gebied is belangrijk. Er groeien ook zeldzame plantensoorten het zomerklokje, vertelt de excursieleider. 

Zuid-Hollands Landschap

Beheerder Zuid-Hollands Landschap heeft nog veel werk te verrichten in het gebied. Er is sinds kort een vrijwilligersploeg, die met de boswachters en ondernemers het onderhoud doet. Daarnaast wordt het watersysteem van Pier goed in de gaten gehouden.

Voor Pier is het vijftig jaar na zijn scriptie 'mooi geweest'. "Het leek me een mooi moment om er een punt achter te zetten." Deels dan natuurlijk, want een volgend inspectierondje in het gebied staat al op de agenda. "Een beetje advies kan nooit kwaad."

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden