Afbeelding
Foto: Dick Aanen

Onvoldoende steun voor motie van afkeuring tegen wethouder Annet IJff

Algemeen 524 keer gelezen

WEST BETUWE • De oppositie in West Betuwe is zeer kritisch over de manier waarop wethouder Annet IJff (PvdA) de gevoelens van de gemeenteraad heeft verwoord tijdens de recente vergadering van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Avri (afvalverwerking). 

Ze zou als gemeentelijk vertegenwoordiger onvoldoende aangedrongen hebben op het vertrek van het dagelijks bestuur. Terwijl dat juist de opdracht was geweest die de raad haar eind oktober via een breed gesteunde motie had meegegeven. 

D66-fractievoorzitter Rita Boer Rookhuiszen diende daarom dinsdag tijdens een interpellatiedebat een motie van afkeuring in. Die werd uiteindelijk met 12 stemmen voor en 18 stemmen tegen verworpen.

Rekenrente
De raden van de acht deelnemende raden zijn al lange tijd zeer kritisch over het dagelijks bestuur, dat slecht communiceert over belangrijke ontwikkelingen binnen de Avri. Een voorbeeld daarvan was de late reactie op het besluit van de provincie Gelderland om de rekenrente voor de nazorgheffing stortplaatsen te verlagen van 4,9 naar 3,1 procent. Als gevolg hiervan was het bedrag dat Avri bij elkaar had gespaard zodat de provincie in de eeuwigdurende nazorg van de afgesloten stortplaats in Geldermalsen kon voorzien (het doelvermogen) niet langer toereikend, maar was er circa 10 miljoen euro extra nodig. Het DB had de politieke gevoeligheid van deze kwestie te weinig en te laat onderkend.

Naar aanleiding van het kritische rapport ‘Storten en tekorten’ werd in vier van de acht gemeenteraden aangedrongen op het vertrek van het DB. In de komende maanden zouden de drie leden moeten worden vervangen door leden van het algemeen bestuur.

Herstel van vertrouwen
Tijdens de AB-vergadering had IJff betoogd dat herstel van vertrouwen belangrijker is dan wijziging in de samenstelling van het Dagelijks Bestuur. “Het is nu niet handig om vlak voor de verkiezingen een nieuw DB te benoemen, omdat er dan heel veel kennis en bestuurlijke ervaring verloren zou gaan”, verklaarde IJff in een persbericht.

Met name D66, CDA en Verenigd West Betuwe vonden deze opstelling zeer laakbaar. “Minachting van de raad”, vond CDA’er Johan Kerbel. “Dit is een typische getuigenis van een wethouder die maling heeft aan de gemeenteraad van West Betuwe.” Léon van Dun (Dorpsbelangen), Fred Temminck (ChristenUnie) en Gian Bareman (SGP) vonden dat wethouder IJff de gevoelens van de gemeenteraad wel goed had verwoord.

Wethouder IJff gaf overigens wel toe dat het niet handig was geweest om het besluit van het AB te communiceren via een persbericht. Het was volgens haar inderdaad beter geweest eerst de raad op de hoogte te stellen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden