Afbeelding

Van Stappershoef: ‘Geen massatoerisme in West Betuwe’

Algemeen 812 keer gelezen

west betuwe • West Betuwe gaat zich nadrukkelijker profileren als de fruitgemeente van Nederland, maar die extra gebiedspromotie mag niet leiden tot massatoerisme.

Dat zei wethouder Rutger van Stappershoef dinsdag tijdens een voorronde-vergadering over het onlangs gepresenteerde visiedocument en uitvoeringsplan ‘West Betuwe op de kaart’. ”We willen de drukte juist voorkomen. We willen de juiste mensen aanspreken, die passen bij het profiel van onze gemeente.”

West Betuwe richt zich op agrotoerisme. Aan de hand van een helder profiel wil de gemeente zichtbaar maken welke kenmerken en kwaliteiten de gemeente heeft. “Wat is onze identiteit en hoe willen we bekend staan?”, zo luidt de centrale vraag in het visiedocument. “Met gebiedsmarketing zetten we onszelf sterker en als één geheel op de kaart. Daarvoor stellen we een duidelijker, helder en compleet verhaal op.”

Geen ongebreidelde groei
Van Stappershoef reageerde onder andere op enkele kritische opmerkingen over het GroenLinks-raadslid Jur van der Lecq, die vindt dat de focus zou moeten liggen op kwaliteit en kleinschaligheid en niet op een ongebreidelde groei. “In het visiedocument wordt het woord ‘kleinschaligheid’ geen enkele keer genoemd. Terwijl er wel wordt gesproken over kansen en mogelijkheden om mensen en bedrijven naar onze mooie gemeente te lokken.”

Behoeften bewoners
Ook een groep Waaldijkers is kritisch over het visiedocument en uitvoeringsplan. “Het richt zich namelijk primair en in algemene zin op de gebiedspromotie voor het verbeteren van economische en recreatieve belangen. Juist de behoeften en zorgen vanuit de inwoners op en langs de dijk over leefbaarheid, cultuurhistorie en veiligheid worden nergens vertaald naar voorwaarden en acties.” Volgens de Waaldijkers is de verkeersveiligheid op de dijken al sinds jaar en dag een groot knelpunt. “Helaas is dat ook niet opgenomen als speerpunt om aan te pakken.”

Positief
Ondanks deze kritische opmerkingen waren de meeste fracties positief over het visiedocument en het uitvoeringsplan. Zelfs Mario de Kock van de doorgaans kritische oppositiepartij Leefbaar Lokaal Belang complimenteerde de wethouder. Hij was ook zeer in z’n nopjes over de manier waarop de gemeente zich nadrukkelijk als fruitgemeente had gepresenteerd tijdens de nationale intocht van Sinterklaas. Diane De Zeeuw (VVD) vond het een prima stuk. “We hopen wel dat het stuk niet alleen papieren tijger is, maar dat er ook daadwerkelijk wat gebeurt.” Arne van den Bogerd (ChristenUnie) hoopt dat de gebiedsmarketing ‘West Betuwe op de kaart’ zorgt voor verbinding binnen de gemeenschap en een stevige bouwsteen zal vormen onder de op te stellen omgevingsvisie.

VVD, CDA, SGP, Dorpsbelangen, PvdA en D66 vroegen aandacht voor de belangen van de inwoners. “Ik heb het idee dat het bij de inwoners nog niet leeft”, zei Rita Boer Rookhuiszen (D66). Volgens haar zitten de bewoners niet echt te wachten op meer toeristen. 

Het stuk gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden