Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Online bijeenkomst over zonnedakproject op de Burcht van Haeften

Algemeen 1.051 keer gelezen

HAAFTEN • Twee enthousiaste inwoners starten een zonnedakproject op het dak van De Burcht van Haeften. Iedereen die woonachtig is in Haaften of Tuil en geen zonnepanelen op zijn dak wil of kan leggen of lokaal wil investeren in zonne-energie kan meedoen. Op woensdag 24 november vanaf 19:30 uur is er online bijeenkomst. Belangstellenden moeten zich daar voor opgeven via de website.  

“Het vergde wel wat uithoudingsvermogen”, zegt initiatiefnemer Klaas-Jan Brals uit Haaften. Samen met Frank van der Vaart, woonachtig in Opijnen, en nog een inwoner uit Tuil heeft hij in 2018 het idee opgevat om een coöperatief, duurzaam en lokaal project op te starten. Na een lange periode van afstemmen, is het nu dan eindelijk zover. De gemeente heeft het dak van de Burcht ter beschikking gesteld voor dit duurzame project. 

Samen met Coöperatie Duurzaam West Betuwe, die zich inzet voor een duurzame gemeente, worden er 178 panelen op het dak van de Burcht van Haeften geplaatst. Hierdoor wordt zonne-energie voor iedereen toegankelijk. Voor particulieren met koop- of huurwoning, bedrijven en verenigingen. Meedoen kan al vanaf € 50 tot maximaal € 5.000. In totaal is er ca. € 50.000 nodig voor het hele project. 

Waarom zou je eigenlijk meedoen, is een veel gestelde vraag, waar Klaas-Jan graag een antwoord op geeft: “Er zijn verschillende redenen. Mensen kunnen of willen bijvoorbeeld geen panelen op hun eigen dak leggen. Het dak is niet geschikt of staat bijvoorbeeld verkeerd op de zon, de investering voor zonnepanelen op eigen dak is te groot voor iemand alleen of men heeft een monument of rieten dak waarop men het niet mooi vindt staan. Het kan ook zijn dat iemand gewoon graag investeert in duurzame energie en een lokaal project dat de gemeenschap ten goede komt. Met elkaar, voor elkaar.” 

Er wordt een rendement verwacht van 5%. Het rendement boven de 5% wordt jaarlijks grotendeels toegewezen aan een nieuw duurzaam project dat door de deelnemers bepaald wordt. Het is de bedoeling om in de toekomst nog veel meer coöperatieve zonnedakprojecten op te starten. Iedereen met een groot dak van minimaal 200m2 (schuin) of 400m2 (plat) is van harte welkom om contact op te nemen. De coöperatie komt dan kijken of het dak geschikt is voor een gezamenlijk project. 

Mensen die interesse hebben om te participeren in het zonnedak op de Burcht van Haeften kunnen zich aanmelden voor de online informatieavond op woensdag 24 november om 19.30 uur. Iedereen kan deelnemen die gevestigd is in Haaften en Tuil. Voor meer informatie en aanmelden kijk op de website www.duurzaamwestbetuwe.nl/zonnedak-haaften.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden