Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

VVD West Betuwe: ‘Ernstige zorgen over onderbezette ambtelijke capaciteit’

Algemeen 287 keer gelezen

WEST BETUWE • De VVD-fractie in West Betuwe maakt zich ernstige zorgen over de onderbezetting van de ambtelijke capaciteit. Dat geldt met name voor de afdeling Ruimtelijke Ordening. 

“Het gevaar is dat we zaken niet voor elkaar gaan krijgen”, zei fractieleider Frank Broedelet afgelopen dinsdagavond tijdens de begrotingsraad. Het college heeft aangegeven dat wettelijke taken nog gewoon zullen worden uitgevoerd. “Maar is dat in de toekomst ook nog zo?”, vraagt Broedelet zich af. “Hoe zijn de ontwikkelingen? En hoe verhoudt wat we kunnen tot wat we willen in West Betuwe?”

Landelijk probleem
Volgens het college is er sprake van een landelijk probleem. Ook in West Betuwe is sprake van langdurige vacatures op het gebied van Ruimtelijke Ordening. “De krappe arbeidsmarkt zien wij ook bij functies als projectleiders in de openbare ruimte, financieel specialisten en specialisten burgerzaken. We blijven ons voortdurend inzetten voor het werven van nieuwe medewerkers en zijn daarnaast op andere manieren bezig met het vinden van oplossingen voor het personeelstekort.”

Dat gebeurt onder meer door de inzet van trainees, het zelf opleiden van stagiaires en het stimuleren van interne mobiliteit maar ook het aangaan van deta-vast-contracten (van inhuur naar vast contract) en inhuur. “Op veel functies heeft dat al tot een succesvolle invulling van vacatures geleid. Daar waar de arbeidsmarkt krap is, zien we in toenemende mate dat dat ook voor de inhuurmarkt geldt, vooral op het vlak van Ruimtelijke Ontwikkeling. Extra middelen voor bijvoorbeeld inhuur is daardoor geen oplossing. We moeten ons realiseren dat het landelijke probleem van de krapte op de arbeidsmarkt voor een groot deel buiten onze invloedssfeer ligt en dat onze inspanningen geen garantie zijn tot succes.”

Stroomlijnen
De gemeente zet in op het stroomlijnen van processen waardoor efficiënter kan worden gewerkt en adequater kan worden geantwoord op verzoeken uit de samenleving. “Ondanks deze inspanningen noodzaakt de personele bezetting tot het prioriteren van werkzaamheden en dat kan pijn doen. Daarbij heeft de uitvoering van wettelijke taken en het nakomen van wettelijke termijnen nu en in de toekomst hoge prioriteit.”

Op lange termijn werkt de gemeente aan de opbouw van strategische personeelsplanning. “Of alle bestuurlijke ambities volledig gerealiseerd kunnen worden op de gebieden waar de arbeidsmarkt het meest knelt, is de vraag.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden