• Het nieuwe bestuur van Dorpsraad Meteren. Vlnr. Daan, Lisanne en Nils. Niet op foto: Anne.
• Het nieuwe bestuur van Dorpsraad Meteren. Vlnr. Daan, Lisanne en Nils. Niet op foto: Anne. Foto: Cees Hoogteyling

Verjongingskuur bij dorpsraad Meteren

Algemeen 1.295 keer gelezen

METEREN • Er hebben zich veel nieuwe jonge mensen gemeld voor een bestuursfunctie bij de Dorpsraad in Meteren. Ze worden ingewerkt door de oudgedienden.

Meteren is een van de eerste kernen, die in de oude gemeente Geldermalsen, een Dorpsraad had. Dat was in april 1996, in een periode dat er volop werd gestreden tegen de aanleg van de Betuwelijn. Het dorp was kort gezegd tegen. De tijden zijn veranderd, het dorp is gegroeid. Met de nieuwbouw van Kalenberg en de Plantage is Meteren een grote plaats geworden.

Dorpsraad
Voor een goede samenleving is een Dorpsraad van groot belang. Het grote voordeel van zo’n raad, het is geen politieke instantie. Een Dorpsraad behartigt de belangen van zijn inwoners en is het aanspreekpunt voor de gemeente. Zeker nu de gemeente groter is geworden, is een Dorpsraad een voelspriet onder de bevolking. In 1996 is afgesproken dat het bestuur moet bestaan uit 7 personen. Jan de Bruin (63) is een van de bestuursleden die 20 jaar deel uitmaakt van de Dorpsraad Meteren. Als voorzitter is hij blij dat er nu jongeren zijn opgestaan die zich willen inzetten voor hun dorp.

Jan de Bruin: “De Betuwelijn is er wel gekomen, toch heeft men bij de aanleg ervan wel zeker rekening gehouden met wensen van het dorp. De noodzaak van een Dorpsraad heeft zich bewezen. Toen de Plantage in ontwikkeling kwam, wilde het gemeentebestuur van Geldermalsen dat deel toevoegen aan het grondgebied van Geldermalsen. Daar hebben we als Dorpsraad ons tegen verzet en uiteindelijk is de Plantage toch Meteren geworden.

In Meteren kan de jeugd veilig opgroeien, ook voor de oudere jeugd zijn er mogelijkheden. We hebben een sportcomplex met een dorpshuis. Beiden belangrijk voor het sociale leven van ons dorp.”

Voor Jan de Bruin is de leefbaarheid van zijn dorp van groot belang. Het bestuur is er altijd vanuit gegaan dat je alleen samen iets kunt bereiken. Nu het dorp de afgelopen jaren groter is gegroeid, wilde het bestuur graag verjonging. De schouders werden weer eens fors onder het streven van de Dorpsraad gezet. Er werd in 2020 een enquête gehouden onder de inwoners.

Enquête
Jan: “Het resultaat was dat een aantal jonge inwoners zich melden voor een bestuursfunctie. Daar waren we blij mee. Het is toch de jeugd die het moet doen in de toekomst. Als oude bestuursleden hebben we toen gezegd, daar moeten we niet tussen blijven zitten. Wel helpen als ze ons nodig hebben. Zij willen zich inzetten voor hun dorp, dus geef ze de kans. Wij zijn nog de mensen van werken met een potloodje, wethouders zo aanspreken als er iets geregeld moet worden. Dat is nu in een grotere organisatie héél anders. De jeugd is van het digitale tijdperk. Daar zijn ze goed in en zij weten daar mee om te gaan.”

Nieuw bestuur
Het nieuwe bestuur, onder voorzitterschap van Lisanne de Visser-den Hartog, is al aan het warmdraaien. Nils Verheul is secretaris, Daan van der Ley is de penningmeester en Anne Demmer bestuurslid.

Lisanne: “We zijn blij dat de overdracht op een goeie manier verloopt. In januari, in de algemene vergadering, nemen we afscheid van elkaar. Dit op voorstel van het oude bestuur. We worden geweldig ingewerkt. We mogen altijd bij hen aankloppen. Dat is het mooie van Meteren. Samen moeten we het dorp leefbaar houden, we zetten het werk voort waarmee in 1996 een begin is gemaakt.”

Secretaris Nils: “Voor ons is de taak weggelegd om de Plantage bij het dorp te betrekken. Daarom zoeken we mensen in dat deel van Meteren, die bij ons aan willen schuiven als bestuurslid.”

Penningmeester Daan: “We willen de jeugd bij het dorp betrekken en samen met de scholen een jeugdraad formeren. Die staan hier positief tegenover. ‘Samen’ staat in ons vaandel. We hebben medewerking van de groep die zich bezighoudt met de kernagenda ‘Samen Meters Vooruit’. Een werkgroep is een nieuwe website aan het bouwen.”

Meer informatie: info@dorpsraadmeteren.nl.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden